kbulutt @ gmail.com

 

Yurt Ay Der genel merkezi yönetim başkanı olarak ışık olacağını düşündüğümüz görüşlerimiz;

Yetiştirme Yurtlarında sevgi evlerinde bakımevlerinde Pandemi dönemi, birçok sosyal sorunu beraberinde getirmiş ve sosyal sorunların da derinleşmesine sebep olmuştur. Sosyal sorunlara sebep olan böylesine zorlu dönem de en çok risk altında olan grupların başında, devlet koruması altında barınan ve kalan çocuklarımızdır.

-Pandemi döneminde doğan kriz gereği olarak da Devlet koruması altında bulunan çocuklarımıza erişmek ve durumları hakkında bilgi edinebilmek oldukça zorlaşmaktadır.

- Devlet korumasında 18 yaşını dolduran gençlerin koruma kararı kaldırılırken mutlaka Yurt Ay Der yönetiminin de içinde bulunacağı 7 kişiden oluşan komisyon oluşturulması komisyon tarafından verilecek karar doğrultusunda koruma kararı kaldırılması, kurumda çalışan bir kişinin keyfi tavır ve davranışına bırakılmamalıdır. Çocuğun koruma kararı kaldırılırken çocuğun yararına tüm sosyal etkenler göz önünde bulundurulmalıdır..

-Devlet korumasından yaş itibariyle ayrılan gençlerimizin 13 ay gibi bir süre beklemeleri gidecek yerleri olmadığı gibi bu süre yaşamlarında sıkıntı yaşadıkları aşikârdır. Bu sure içinde yaşadıkları sıkıntılar işe girerken karşılarına çıkıyor bu nedenle de çoğu gençlerimiz iş akdinden yararlanamıyor. Çocuklarımız kurumda iken iş akitleri tamamlanıp 18 yaşında işe başlamaları sağlanmalıdır. Bu vesile ile suça bulaşmamış olurlar. Bunun yanı sıra pandemi döneminde kısıtlı sayıda da olsa çocuklarımızın yer değiştirme ile il dışında bulunan kurumlara gönderiliyor. Çocuklarımız için yaşamlarında yaşadıkları sorunların bir kat daha arttığı aşikârdır.
- Pandemi sürecinde ailelerine sosyal ve ekonomik destek ile yani para yardımı karşılığında ailesine teslim edilen çocukların sorunları daha fazla büyümektedir. Bu yüzden kısıtlı yardımlarla aileye teslim edilen çocukların koruma kararı kaldırılıyor ve takip izleme pandeminin de etkisiyle yapılmıyor bu dönemde kısmen yapılsa da çocuklar sorun yaşamaktadır.

- Devlet korumasında kalan çocuklarımızın durumlarının yeterince takip edilmediği gözlenmiştir. Devlet korumasında kalan çocuklarımızın sosyal hayatlarının kısıtlandığı sorunlarının çözülmediği anlaşılmaktadır.

-Devlet korumasında kalan çocuklarımız sosyal hayatlarına devam edilebilmesi, kurum içinde bulunan meslek elamanları, grup sorumluları bakıcı anneler ile psikolojik danışman rehber/spor öğretmenleri ile sosyal çalışmacılara çok iş düşmektedir. Bu ekipler tarafından çocuklarımız devamlı izlenmeli ve çözüm üretmek içinde kurum içinde terapi eğitimleri yani oyunlar (ev oyunları, sokak oyunları, ip atlama körebe ve sanat terapisi gibi el becerilerini geliştirmek için resim, müzik alanında ruhsal iyileşme surecinde benzeri yürüyüş terapileri) yapılmalıdır. Çocuklarımıza güçlendirilmiş kalifiyeli personel tarafında terapi eğitimleri verilmelidir.

- Çocuklarımızın Pandemi döneminde hangi konular ile ilgili risk altında olduklarının tespit edilebilmesi, alternatif izleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

- Üniversite kazanıp online eğitime giriş yapamadığı için eğitim hayatları sekteye uğrayan gençlerin ve zorunlu eğitim sürecindeki çocukların da takviye ders alması gerekmektedir. Çocuklarımız ve gençlerimiz bu süreçte yanında mutlaka kurum personelini görmek istemektedir. Yardım istendiği vakit (YURTAY-DER) Genel merkezinde gönüllü öğretmenlerimiz olduğunun bilinmesini isterim..

- Devlet koruması altında çalışan personelin Covid 19 oldukları bilinmektedir. Çocuklarımızın sağlık durumlarını hakkında, Sağlık Bakanlığına bilgi verilmelidir. Ve Sağlık Bakanlığımızda yardım istenmesi sırasında çözüme odaklı Yurt Ay Derneği Genel merkezi yönetimi olarak da yardıma hazır olduğumuzun bilinmesi..

- Devlet korumasında kalan çocuklarımızın eğitimleri izlenmesi ve rehberlik sistemi daha etkin yapılması için Eğitim Sistemi içinde kayıtlı görünen çocuklarımızın aktif olarak eğitime dâhil olmadıklarının verileri tutularak nedenleri araştırılmalıdır.

- Sosyal faaliyetlerinde ve eğitimlerinde (EBA) sistemi üzerinden nitelikli eğitim alamadıkları gibi en önemlisi özel eğitime dâhil çocuklarımızın eğitimlerinde sıkıntı yaşadıkları gözlenmektedir. Devlet korumasında kalan çocuklarımızın eğitilmesi yönünde çıkan engellerin veya risklerinin tespit edilmesi bu sorunların ivedikle ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmalıdır.

-Özel eğitim ve iyileştirme merkezlerinde sunulan destek eğitim için de uzaktan eğitim seçeneği oluşturulmalıdır.

- Devlet korumasında kalan çocuklarımızla belli düzeyde iletişim kurulabilirse çocuklarımızın sorunlarına gönüllü eğitim ekip olarak çözüm bulunabilir. Maalesef bu sorunların çözümünde nitelikli iletişimlerin kısıtlandığını görmekteyiz. Bu da çocuklarımız üzerinde negatif etki yaptığını düşünmekteyiz. Üst satırlarda belirttiğim görüşlerimin dikkate alınarak sorunların çözümleri doğrultusunda ilerleyeceğini, devlet korumasında kalan çocuklarımızın sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşacağını ümit ediyorum.
Saygılarımla.

-Dürüst olmaktan korkmayın, kaybedeceğiniz en fazla yanlış insanlar olur...
Tüm okuyan dostlarıma sağlık sıhhat diliyorum.

Kudret BULUT
Yurt Ay Der
Genel Başkanı