ulviyekuccuk @ gmail.com

 

''Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.'' Mustafa Kemal Atatürk

Sanat, bireyin estetik duyarlılığı, zekâsı, fiziksel ve toplumsal yaşamının gelişiminde önemlidir.

Şiir, roman, tiyatro, müzik veya resim…Bunlar toplum ve sanatı birbirine bağlayan köprüdür. Bu köprünün temeli halktır. Bir sanatçı bu köprüden geçmeli ve beslenmelidir. Ve o köprü her geçen dönem daha da güçlenmeli ve sonra ki sanatçıları etkilemelidir. Sanatçı toplumdan, yaşanan dönemin olaylarından beslenir, toplum sanatçıdan feyz alır.

Nazım Hikmet’in de dediği gibi Gerçek şair kendi aşkı kendi mutluluğu ve acısıyla uğraşmaz. Onun şiirlerinde halkının nabzı atmalıdır.

Kültür sanat toplumla iç içe birlikte yürür: Sanat toplumları, toplumlar sanatı doğurur…

Sanat kişinin duygu ve düşüncelerinin anlık yaşadığı hislerin çeşitli araç ve gereçlerle dışa yansıtılmasıdır. Sanatçı ne düşünürse ne yaşarsa onu dışarıya verir. İç dünyasında meydana gelen duygu değişikliklerini bir şekilde dışarıya atarken sanatı da kullanmış olur. Sanatı dışa vurup topluma ayna olurken diğer yandan ilham kaynağını yine toplumdan alır.

Sanat olmadan insanların estetik yanı eksik kalmış demektir. Yaşadığı duygu yoğunluğunu çevreye yansıtır. Sanatçı eserinde topluma kültürel olarak, yaşadığı dönemin de ortaya çıkardığı eserler üzerinde etkisi olur. Toplumun hızlı değişim kavramlarını alır ve yansıtır. Sanat sürekli yenilikler ve yaratıcılığı destekleyen bir olgudur. Eğitim konusunda da çocukları ve gençleri sanatla iç içe yaşatmak gerekir.

Bir toplum sanattan ve sanatkardan uzak ise, tam bir hayata sahip olamaz. Toplumun aydınlık yüzü sanata ve kültüre verdiği önemle ölçülür. Kültür ve sanatla beslenen toplumlar aydın ve parlak bir geleceğe doğru yol alır.

Sanat kültürün, aynı zamanda sanatın toplumda meydana gelen değişiklikleri kolaylaştıran bir etkisi vardır. Kişilerin anlama, algılama, düşünme gibi yeteneklerini ve duygusal açıdan kabiliyetlerini harekete geçirir.

Sanat, geçmişten günümüze kadar her türlü toplum hareketlerinden etkilenerek topluma yön vermeyi kendisine gaye edinir.

Kültür ve sanat toplumların var oluşundan bu yana sürekli olarak değişim geçirmekte ve insanın ihtiyaçlarını dile getirmektedir. Tarihi olayları, savaşları, kültürleri, yaşanmışlıkları her döneme ait kalıntıları resmetmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için sanat toplumlar için büyük önem arz eder. Sanat her zaman topluma bilgelik ve öncülük eder. İnsan, sanatla birlikte gelişerek sanatı, kendini ifade etme aracı olarak kullanmaktadır.