ulviyekuccuk @ gmail.com

Şiddet her yerde

Mesleğini adam gibi icra eden gazetecileri onurlandırmak için 1961 yılından beri 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler Günü buruk kutlandı. Zaten çok güç koşullarda yaşama savaşı veren gazeteler ve gazeteciler, diğer çok sayıda sektör gibi pandemi sürecinde büyük sıkıntılar çektiler ve çekmeye de devam ediyorlar. Özellikle yerel gazeteler ve gazeteciler sektördeki daralma ve kapanmalar nedeniyle korkulu rüya görüyorlar. Çok sayıda gazeteci, işsiz olduğu için, çalışamadığı, çalıştırılmadığı için  10 Ocak'ı boynu bükük karşıladı..

Haber neferlerinin büyük fedakarlığı

Gazetecilik büyük özveri gerektiren bir meslek. Hatta gazetecilik bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakarlıklar gerektiren adeta kendine özgü bir yaşam biçimi. Gazeteciler, toplumun bilgilendirilmesi sürecinde çok önemli görevler üstlenmiş birer haber neferleri olarak halkın haber alma hakkını kullandırmak için inanılmaz fedakarlıklar yaparak, görevlerini tüm engellemelere karşılık yerine getirmeye çabalıyorlar.

En çok şiddete uğrayan iki meslek

Gazetecilik bir kamu görevidir. Gazeteciler, bu görevlerini yerine getirirken, yasalardan basın kanunundan güç alırlar. Ama yasaları dinleyen kim ? Son yıllarda görevleri sırasında sağlık çalışanları ile birlikte gazetecilerin maruz kaldıkları şiddet iyice arttı.  Şiddeti uygulayanlar tarafından meşru kılınmaya, hatta kendilerinde bu hakkı görmeleri gibi kabul edilir gibi değil. Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Semra Şener, Aydınlı genç gazeteciler Kıymet Sarıyıldız, Murat Uçkaç ve İsmail Örs'ün görev başında iken şiddet gördüklerini ve kendilerine şiddet uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. .

2020'de gazete ve gazetecilere ceza yağdı

CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, '2020 Basın Özgürlüğü Raporu'nda çok çarpıcı veriler açıkladı. Çakırözer, 2020 yılında gazetecilerin pandemi sürecinde bile yüzlerce dava ve soruşturma ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Utku Çakırözer'in raporuna göre Türkiye'de 68 gazeteci yeni yıla cezaevinde girdi. 2020'de gazeteciler 479 kez hakim önüne çıktı. Bir yılda 78 gazeteci gözaltına alındı, 25 gazeteci tutuklandı. 2020 yılında 2 TV kanalı 5'er gün karartılırken, Olay TV iktidarın siyasi baskısı nedeniyle yayın hayatını ancak 26 gün sürdürebildi. 5 gazeteye ise Basın İlan Kurumu(BİK)tarafından toplam 333 gün resmi ilan kesme cezası verildi. Görüldüğü gibi tablo basın sektörü açısından iyi değil. 2021 den umutlu olmalıyız mı ? Bilen varsa beri gelsin..