dastanilyas @ gmail.com

Azmin canlı kanlı, yanık sesli, görmeyen duymayan ismi: Süleyman ACAR

Yolu Diyarbakır Yenişehir’e düşenler, Süleyman’ın kitap kulübesine uğramadan ve bir bardak demli çayını içmeden dönmesinler.

Neden mi?

Süleyman’ı tanımamak, yanık sesinden türkü dinlememek ve üstüne “meşhur kitap kulübesinden” kitap almadan dönmek büyük eksiklik olacaktır. Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun ama Süleyman’dan yaşama dair aldıklarınızı mutlaka anlatın.

Doğuştan görme engelli olan ve sonrasında duyma yeteneğinin de önemli bir bölümünü kaybederek tek kulağındaki cihazla yaşamına devam eden Süleyman espirili, cana yakın ve hoş sohbet kişiliği ile “yaşamak güzel, mücadeleye devam” diyor.

Önceleri bir bankın üzerinde elindeki üç beş kitabı satarak para kazanmaya çalışmış. Sonra belediye, kendisine bir kulübe yapmış. ( Bu cümleden sonra koskocaman kavgalar ve dikenli yolları anlatmak gerekir ama buna hiç girmeyim. Sadece hiç de kolay olmadığını bilin yeter. ) Süleyman, adresi belli ve içi kitap dolu bir mekânı olunca rahat bir nefes almış.

Pandemi ile birlikte iki yıllık ayrılıktan sonra bugünlerde Yenişehir Belediyesi’nin kendisine tahsis ettiği kitap kulübesi ile sosyal ve ekonomik hayata büyük bir heyecanla dönüş yapmıştır.

Balık verdiğiniz insanlar tembelleşir ve üretici bireyler olmaktan uzaklaşır. Süleyman hiçbir zaman balık istemeyenlerden birisi
olmuştur. Bana yardım etmeyin, ben dilenci değilim, iş verin çalışayım, diyenlerdendir. Kentin merkezinde, kalabalık içinde olmak ve kitap almak ya da bir şey sormak için gelenlerle hasbihal etmek onu ayakta tutuyor.

“Yeniden Azim Kitap” derken de “yeniden” vurgusu onun azmini ve kararlılığını ortaya koyuyor. Yok öyle yılmak, kavgadan kaçmak; Süleyman’ın mücadele defterinde.

İşler nasıl, diye sordum. Bir haftadır bir tane bile kitap satmamış. Ancak her sabah evden büyük bir umutla ve heyecanla çıkıyor. Saçını
başını tarayıp, kendisine çeki düzen vererek müşterilerine olan saygısından hiçbir şekilde ödün vermiyor.

Süleyman’ın bir başka yeteneği daha var. Yanık, ince, yüreğe dokunan ve türküleri okurken hislendiren bir sesin de sahibi. Youtube kanalında amatör olarak seslendirmelerini dinlemenizi tavsiye ederim.

Facebook’tan da paylaşımlar yaparak sesini duyurmaya çalışıyor. Bu çabaya ortak ve Süleyman’ın sesi olmak şart. Adını Google yazın, karşınızda Süleyman.

Kendi ayakları üzerinde duran, üreten ve engellenmeden yaşamını sürdüren bireyleri desteklemek sosyal devletin en temel görevlerinden biridir. Süleyman ve binlerce engelli dostumuz için insan onuruna yaraşır, korumalı işyeri açmak ve istihdam olanakları oluşturmak da devletin öncelikleri arasında yer almalıdır.

Kitap ve okur konusuna tekrar dönersek, artık istediğimiz kitaba ulaşabileceğimiz bir adres daha öğrendik. Yeniden Azim Kitap, minicik bir işletme olarak kitap ihtiyacımızı karşılamaya talip. Deyim yerindeyse ve şaka yollu bir benzetme ile bu küçük kulübe, yanıbaşında lüks alışveriş merkezlerinin içinde cafcaflı kitap satış yerlerine kafa tutuyor. Varlığını duymak ise bizim elimizde.


De ki Diyarbakır’a yolun düşmedi, Süleyman’dan almak istediğin kitapları kargo ile adresine gönderiyor. Dedim ya çalışmaya, üretmeye ve çözüm yolları bulmaya azmetmiş Kitapçı Süleyman karşısında ne kadar çabalasak da sorun yaratamayız.

Harf harf oluşan ve içinde hayat öyküleri saklayan kitapları, kendi hayatı kitap olacak kadar zengin görme ve duyma engelli bir kitapçı dostumuz olan Süleyman’dan almak istemez misiniz?

O zaman adresi ve iletişim numarasını da buraya iliştiriyorum:

Süleyman ACAR 05445936646
Yenişehir Ofis Sanat Sokağı Beyaz Kafe Karşısı Yenişehir Diyarbakır