ulviyekuccuk @ gmail.com

SANAT VE EDEBİYATIN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ÖNEMİ!!!


Sanatın ve edebiyatın toplum üstündeki etkisi çok büyüktür. Sanat ve edebiyat toplumun dili, ifadesi, sesi ve anlatım yöntemidir.Sanat ve edebiyat toplumdan etkilenir ve toplumu etkiler. Sanatçıların ve edebiyatçıların sanat eserleri ve edebî eserler ortaya çıkarabilmeleri için toplumdan etkilenmeleri ve toplumun sorunlarını gözlemleyerek anlamaları şarttır. Bu sayede toplumun sorunlarını en etkili bir dille ele alır, yansıtırlar.
Sanatın icrası her ne kadar sanatçıya bağlı olsa da, sanatçının toplumdan etkilenmemesi mümkün değildir. Toplumun yaşayışından, sorunlarından, kültüründen ve dünya görüşünden etkilenen sanatçı, bu etkinin bir sonucu olarak pek çok sanatsal ürün çıkarır ortaya. Çünkü; bu durumda ortaya çıkan eserler toplumdan bağımsız olacaktır ve toplumu yansıtmayacaktır. Bu nedenle sanatçının toplumu etkilemesi için kendini toplumdan soyutlamaması gerekir.
Sanatçı ve edebiyatçı kalemiyle, fırçasıyla, tiyatrosu ve sözlü sanatlarıyla toplumu etkiler. Toplumda gördüğü yanlışları topluma yansıtır. Örneğin, 1920’den sonra değişen yaşam tarzının ve kültürel unsurların yansımasını toplum sanatçılar ve edebiyatçılar sayesinde görmüştür. Yazılan tiyatrolar, romanlar verilen sanat eserleri toplumun yanlış Batılılaşmasına ayna tutarken, Anadolu’nun saflığına ve bozulmamışlığına da dikkat çekmiştir.


Sanat ve Edebiyatı kendi gözümden değerlendirir, kaleme alırsam;


Sanat benim icin bir insanın duygu ve düşüncelerini katarak kendisini yansıtmak için yaptığı eserler, çalışmalardır. Aslında İnsana özgü duyguların ve düşüncelerin dışa vurumu da denilebilir. İste bu yüzden Sanatın benim hayatımda önemli ve büyük yeri var. İşte bu yüzden, ben sanat sayesinde duygu ve düşüncelerimi diğer insanlara kolaylıkla aktarabilmekteyim.
Edebiyatın tam anlamıyla var oluş şekliyle hayatımdaki yeri;
Edebiyat insanı oluşturur düşüncesi ve daha sağlıklı bir ruh yapısına kavuşmasını sağlayan bir konumda...
Edebiyat düşünce haliyle oluşturduğu farkındalık sayesinde bende bilgi vermekten daha çok psikolojimi ve ruhsal gücümü kuvvetlendirerek varlığımı benliğimi hatırlatan bir nokta da...
Benim için Edebiyat, sanatı da kapsayarak, ahenkle dans etmesidir. Yaşamı, dünyayı, ince duyguları, ümitleri, ilgileri, aşıkları, cesaretleri ve kahramanlıkları, ışığı altında aydınlatarak yol gösteren bir pusula desem daha yerinde bir cevap olur.
Umarım hayatımızda her daim yeri olan iki terimi doğru ifadelerle aktarabilmişimdir. Bu sayede de satırlarımda yine yeniden bir farkındalığa sebebiyet vermişimdir...
Satırları sonuna kadar okuyarak aşındıran herkese teşekkür eder, saygı ve hürmetlerimi sunarım.