Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde geçen yıl 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün sonra 220 saatte kontrol altına alınabilen Türkiye'nin en büyük yangın felaketi geç de olsa aklımıza başımıza getirdi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangınlarla mücadele için araç ve eleman takviyesi yapıldığını belirtirken, bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede görev alacak 100 bin gönüllünün eğitimlerinin de tamamlandığını bildirdi.
Manavgat Belediye Başkanı'nın gözyaşları
CHP'li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, 2'si orman işçisi 7 vatandaşın hayatını kaybettiği, 60 bin hektar ormanlık alanın zarar gördüğü tarihin en büyük orman yangınının hızla yayılması karşısında gözyaşları tutamamıştı. Manavgat yangınında ormanlar hariç 59 mahallede yanan ev, işyeri, depo, ahır, tarım alanları ve telef olan hayvanlarla ilgili ekonomik kayıp 1 milyar lira olarak açıklanmıştı.
THK uçaklarını 'antika' diyerek dışladılar
Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçeleri sınırlarında 28 Temmuz 2021 günü saat 11.30'da başlayıp, 220 saat sonra 6 Ağustos 2021 günü saat 15.30'da ancak söndürme çalışmalarına başlanabilen tarihin en büyük orman yangınında Türk Hava Kurumu(THK)uçaklarının kullanılmaması tartışmalara yol açmıştı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, uzun yıllar orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan THK uçakları için 'antika' benzetmesinde bulununca tepkilerin odağı haline gelmişti.
THK uçakları ihaleye alınmadı
Orman yangınlarını söndürmede başarıları ile bilinen Türk Hava Kurumu(THK)uçaklarının ihalelere alınmayıp, atıl olarak bekletilip, Rusya'dan uçak kiralanması eleştiri konusu olmuştu. THK, eski Başkanı Emekli Kongeneral Erdoğan Karakuş, Manavgat yangınında Rusya'dan kiralanan büyük uçakların kullanıldığını vurgulayarak, şu çarpıcı açıklamayı yapmıştı: “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz" Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu sözlerine eklemişti.
Temsili orman yangınıyla eğitim
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Türkiye genelindeki orman teşkilatında görevli 2 bin işletme şefini de 100 bin yangın söndürme gönüllüsünün eğitildiği Döşemeltı Nebiler'deki Türkiye'nin tek Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde yangınlarla mücadeleye hazırladıkları söyledi. Yangın mevsimi öncesi her yıl Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işletme şeflerine, muhafaza memurlarına, işçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini belirten Dikici, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden her hafta 150 kişi gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, tırmık kullandırıyoruz" diye konuştu.