ulviyekuccuk @ gmail.com

'Bacasız sanayi' olarak tariflenen turizmi çeşitlendirme çabalarına kuşkusuz en büyük katkıyı verenlerin başında termal turizminin merkezi Afyonkarahisar geliyor. Pek çoğumuz farkında değiliz ama Türkiye'de hemen hemen tüm ulaşım ağının merkezindeki Afyonkarahisar, caz festivalinden, yılda yerli yabancı 100 takımın kamp yaptığı  futbol turizmine, motokros yarışlarına kadar iz bırakan, ses getiren etkinliklere imza atıyor.Türkiye'nin ilk 'Yumurta Müzesi' ile 'Müzik Müzesi'nin de Afyon'un sunduğu süper etkinliklerden olduğunu da unutmamak gerekli.

Doğasız turizm gereksiz turizm

40 yılı aşkın süredir sektörün gelişmesi için çabalayan duayen turizmci Hüseyin Baraner, turizmde kartların yeniden karıldığını belirterek, şunları söylüyor: “Doğasını koruyamayan destinasyonlar, dünyada alt kültür olarak değerlendiriliyor. Şurası kesin ki doğasız turizm değersiz turizmdir. Turizm sektöründe bundan böyle  fiyatları artık doğa tespit edecek” Baraner, önümüzdeki süreçte sağlık turizminin öne çıkacağını vurgulayarak, Afyonkarahisar'ın bu anlamda çok şanslı olduğunu, çevre dostu tesislerin artmasıyla birlikte üçüncü yaş turizminin önemli bir gelir kaynağı haline geleceğini belirtiyor. 

Üçüncü yaş turizmi harekete geçiyor

Duayen turizmci Hüseyin Baraner'in organizasyonu ve Zafer Bölgesi Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ZAFTODER) Başkanı ve İkbal Termal Otel Genel Müdürü Ali Gümüşhan'ın ev sahipliğinde gazeteci dostlarla termal turizmin merkezi Afyonkarahisar'ı 2 günlük de olsa tanıma olanağı bulduk. 33 bin yatağa sahip olan Afyon'un termal turizmi ile Avrupa Konseyi'nin raporu doğrultusunda 'üçüncü yaş turizmi'ne hazır olduğunu da gözledik. ZAFTODER Başkanı Ali Gümüşhan, yapımı süren 3 yeni 5 yıldızlı otelle termal otellerin yatak kapasitesinin 50 bine çıkacağını vurguluyor.

Termal turizmi için tek yürek olmuşlar

Önceleri sucuğu, lokumu ve kaymağı ile bilinen Afyonkarahisar'ın termal turizmi ile bacasız sanayiye daha çok katkı vermesi hedefiyle valisi, belediye başkanı, sivil toplum kuruluşları ve turizmciler ile tek yürek olmuş, tanıtım için yoğun mesai harcıyor. Zafer Bölgesi Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ZAFTODER) Başkanı Gümüşhan, tanıtımda sıkıntı çektiklerini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Otelciler Federasyonu'ndan(TÜROFED)destek beklediklerini söyledi. TÜROFED'den bir heyetin önümüzdeki günlerde işbirliği ile Afyonlu turizmcilerle bir araya gelmeyi planladığı belirtiliyor.

Sağlık turizmini hep birlikte canlandıralım

Afyonkarahisar'da termal turizmine hizmet eden oteller ile 25 bin ailenin evi termal suyla ısıtılıyor. Termal suyun dağıtımını Su Birliği üstlenmiş. Oteller bölgesine 2,5 kilometre uzaklıktaki Ömergecek bölgesinden 90-100 derecede çıkan su,  termal havuzlarında, hamamlarda kullanıyor. İkbal Otel Genel Müdürü Ali Gümüşhan, turistik tesislerde şifa ve ısıtma amaçlı kullandıkları termal suyu kayıpsız olarak zemine verdiklerini belirtiyor. 1 litre termal suda bulunan 5 gram mineral, belli bir kür ile vücutla buluştuğunda bel ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca ameliyat sonrası rehabilitasyon ve fizik tedavi için de termal suyun iyi geldiği söyleniyor.

Türkiye'nin ilk Yumurta Müzesi

Tanıtım konusundaki eksikliklerini gidermeye çabalayan Afyon'da bulunan çok özel iki müzeden söz etmemek haksızlık olur. Birisi Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasındaki Türkiye'nin ilk Yumurta Müzesi. Afyonlu yumurta üreticisi İsmail Kumartaşlı tarafından kurulan müzede birbirinden ilginç hayvan yumurtaları ve yumurtalar kullanılarak yapılan el sanatları ürünleri sergileniyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Sanat Müziği Bölümü’nde bulunan Müzik Müzesi'nde dünyanın dört bir yanından sağlanan yüzlerce müzik aleti bulunuyor. Şayet Afyonkaharisar'a yolunuz  düşerse termal turizminden yararlanmakla birlikte Yumurta ve Müzik Müzelerini de gezmenizi öneririm.