Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği(ANSİAD)Başkanı Akın Akıncı, iktidarın paralı otoyollar ve havalimanlarının kalkınmanın simgesi olarak lanse etmeye çalıştığını vurgulayarak, " Kalkınma otoyol değildir, havalimanı değildir, kalkınma, anaokuludur, yaşlı bakımıdır, yabancı dil öğretimidir, eğitim sisteminin kalitesidir, sanat eğitimidir. Kalkınma sorgulayıcı, yenilikçi, girişimci ve entelektüel nesildir. Bir ülke, devletin ve büyük şirketlerin büyük projeleriyle değil, normal vatandaşların, gençlerin, kadınların, girişimcilerin, çiftçilerin yenilikçi olmasıyla, çalışma ahlakı ve kültürüyle kalkınır. Kalkınma sosyal adalettir, demokrasidir, hukuktur, düşünce özgürlüğüdür, düşünce suçu olmamasıdır" dedi..
Kişisel yozlaşma başladı, vicdanlar köreldi..
Dünyada enflasyon, yoksullaşma, gelir adaletinin bozulması ve savaş tedirginliğinin yaşandığı bir dönemden geçtiğimizin altını çizen ANSİAD Başkanı Akıncı, "Krizler, kitleleri korku ve endişeyle güç peşinde koşmaya ve kutuplaşmaya yöneltir. Böyle dönemlerde kültürel yozlaşma başlar, kitleler sağduyularını kaybeder, vicdanlar körelir. Böyle zamanlarda bilim kültürü kaybolur, bilginin yerini ezberler, ön yargılar alır, duygu ve inançlar aklın önüne geçer. Dünyada böyle bir dönemdeyiz, Türkiye de bunu uzun zamandır yaşıyor" diye konuştu.
Ahlaki ve vicdanı liderlik zordur..
"Kritik dönemlerde ahlaki ve vicdani liderlik zordur, ama çok daha önemlidir" diyen Başkan Akıncı, "Siyaset teknik bir alan değildir, sadece proje alanı değildir, ideoloji alanıdır. Siyaset dünyamız bugün medyanın yaptığından çok daha zengin, çok daha derin bir fikri ve ahlaki tartışmayı ihmal etmemelidir" dedi. Akıncı, şunları söyledi : "Bunları konuşmadığımız için demokrasinin önemini kavramadığımız için, demokrasiyi seçim sandığı olarak kabul ettiğimiz için bugün ekonomide de sorunlarımız büyümüştür."
Ülkenin ortak gündemi yok
ANSİAD'ın gücünü üyelerinden, siyasi tarafsızlığından, Atatürkçü demokratik, laik, sosyal hukuk devleti iilkelerinden alan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Akıncı, geleneksel toplantılar düzenleyerek, demokrasi ve kalkınma zirveleri oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Akın Akıncı, şunları söyledi : "Geçmişte herkesin okuduğu gazeteler, herkesin izlediği televizyon kanalları vardı, artık kalmadı. Siyasi ve sosyal kutuplaşma yüzünden ortak konuşma ve iletişim araçlarını kaybettik, ülkemizin ortak gündemi yok. Geçmişte siyasi liderler farklı görüşlere sahip gazetecilerin karşısına geçerdi, sorulara ve eleştirilere cevap verirlerdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde(TBMM) liderler karşılıklı tartışırdı. Artık herkes kendi grubuna konuşuyor. Sizi ancak merak eden, genellikle sosyal medyadan izliyor"