ulviyekuccuk @ gmail.com

 


Siyaset dendi mi, seçim dendi mi öncelikle Antalya akla gelir. Siyasetçiler, siyasete ilgi duyanlar gözlerini tam bir Türkiye mozaiği olan Antalya'ya çevirir, Antalya'yı mercek altına alır, Antalya'daki gelişmelerin ışığında duruş sergilerler. Antalya, bir anlamda siyasetin nabzını tutmak isteyenler için ciddi bir model oluşturuyor. İşte böylesine bir süreçte Antalya'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne göndereceği 17 vekilin dağılımının nasıl olacağı, hangi partinin Antalya'dan kaç vekil çıkaracağı merak konusu. Siyasetin konuşulduğu her ortamda bu türden tartışmalar artarak yapılıyor.

6 benzemez Antalya listesine nasıl yansıyacak ?

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki '6 benzemez' olarak yorumlanan Millet İttifakı ortakları CHP, İYİ Parti, DP, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi demokrasimiz açısından müthiş bir birlikteliğe imza atıyorlar. Toplumu pozitif olarak etkileyen, moral motivasyonu sağlayan 6'lı buluşmanın mimarları kuşkusuz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener. Bu ikiliye Cumhurbaşkanı adayını belirleme dışında milletvekili aday listelerinin oluşturulması aşamasında da tarihi bir görev düşüyor.

CHP seçmeni ve örgüt sürpriz adayları sindirecek mi ?

Antalya seçiminin mutlak favorisi konumundaki CHP'nin hedefe 8- 10 vekillik koyduğu biliniyor. Siyasetin deneyimli isimleri CHP Antalya milletvekili aday listesini belirleyecek olan Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin ağırlıklarını gözönüne bulundurması gerektiğini vurguluyorlar. Gerçekçi olmak gerekirse CHP'nin Bekir Kumbul, Mustafa Akaydın ve Muhittin Böcek'le Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanmasında DYP geleneğinden gelen DP'nin oylarının katkısı büyüktü. Son seçimde Antalya birincisi olan AKP 'den kopan ve kararsız konumda olan seçmenlerin ise tercihlerini Saadet Partisi'nden yana kullananacakları düşünülürse CHP oylarına DP gibi SP'nin de önemli katkı vereceği ortaya çıkar. Sonuç olarak CHP Antalya listesinden DP ve SP'den birer adayın yer alması 10 vekil hedefine varılmasını kolaylaştıracağı görüşü bazı çevreler tarafından öne çıkarılıyor.

Antalya'da 17 vekillik nasıl paylaşılır ?

Elbette şu soruya yanıt aranacak : Millet İttifakı ortakları yüzde 7 olan seçim barajı yüzünden sıkıntı yaşaması beklenen DP ve SP'den birer aday listede yer alırsa CHP'de kıyamet kopar mı ? Veya bu gerçekleşirse CHP tabanı ve adaylar özveride bulunur mu ? Bekleyip göreceğiz.  Siyaset kulislerinde CHP'nin 8 ile 10 vekil kazanacağı görüşü öne çıkıyor. Oyunu en çok artıran parti olan İYİ Parti'nin 3 ve üstü milletvekilini hedeflediği biliniyor. Cumhur İttifakı'nın lideri  AKP'nin en çok 3 vekil kazanacağını iddia ediyor Antalya siyasetin ustaları. Ortağı MHP'nin Antalya'dan şu aşamada vekillik kazanması zor görünüyor. HDP'nin de bir ya da 2 vekilini Ankara'ya göndermesinin de sürpriz olmayacağının altını çizmek gerekli.

2  bölgeli seçim 1 vekillikle direkten döndü !..

Yüksek Seçim Kurulu'nun yeni düzenlemesi ile Antalya'nın 16 olan milletvekili sayısı 17'ye yükseldi.  Antalya 18 milletvekili çıkaracak olsaydı iki seçim bölgesine ayrılacaktı . Yani iki seçim bölgesi şansını bir vekillikle kaçırdık.  29 Kasım 1987'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde Antalya iki seçim bölgesine ayrılmıştı. 8 milletvekilliği 1 bölge olan merkez  ve batı için 5, ikinci bölge olan doğu için de 3 milletvekili olarak belirlenmişti. 1 nolu seçim bölgesinden ANAP 3(Hasan Çakır, Cengiz Dağyar, Cengiz Tuncer)SHP(Deniz Baykal) DYP(Zekeriya Bahçeci) Antalya Milletvekili seçilmişlerdi. 2 nolu seçim bölgesinde ise DYP tulum çıkarmış ve 3 milletvekilliğini de(Adil Aydın, İbrahim Demir, Hasan Namal)  kazanmıştı. Rahmetli Yener Ulusoy Antalya Belediye Başkanı iken istifa edip ANAP'tan 2 bölgede aday olmuş, DYP doğuda tulum çıkarınca seçilememişti.