ulviyekuccuk @ gmail.com


Seçim ufukta çoktan göründü. Seçim konuşulmaya başlanınca da anketler de öne çıkmaya başladı. Hem siyasi partiler, hem de adaylık hayali kuranlar anket firmalarının kapısını daha sık çalmaya başladı. Türkiye geneli için gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi, gerekse milletvekili genel seçimleri için anketler yapılıyor ve yaptırılıyor. Sizlerle ismi bende saklı, siyasetin göbeğindeki bir AKP'linin Antalya için milletvekili genel seçimleri için yaptırdığı anketi paylaşmak istiyorum. Antalya'nın vekil sayısının 16'dan 17'e çıktığını da vurgulamak gerekli.

Antalya'da CHP'nin 7 vekilliği garanti

AKP'nin önde gelen isminin yaptırdığı ankete göre milletvekili genel seçimlerinde Antalya'da CHP 33.79 oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıkıyor. Anketin sonuçlarına göre CHP, Antalya'dan 7 milletvekilini Ankara'ya gönderiyor. Siyaset kulislerinde CHP'li belediye başkanlarının sergileyeceği performans vekil sayısının 8'e çıkmasını da sağlamasını sağlayabilir görüşünü öne sürenler de çoğunlukta. CHP'nin halen Antalya'da 5 milletvekili var.  Deniz Baykal, Rafet Zeybek, Çetin Osman Budak, Cavit Arı ve Aydın Özer Meclis'te görev yapıyor. CHP son genel seçimlerde Antalya'da yüzde  29.24 oranıyla 428 bin 714 oy almıştı.

AKP Antalya'da 2 milletvekili kaybediyor

Son genel seçimlerinde Antalya'da yüzde 34.82 ile 510 bin 532 oy oranıyla 6 milletvekili çıkaran AKP, 2 sandalye kaybediyor. AKP'nin anketinde ise  iktidar partisinin Antalya'dan genel seçimlerde yüzde 23.72 oy oranıyla 4 milletvekili kazanacağı sonucu çıkıyor. AKP, son genel seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, Atay Uslu ve Sena Nur Çelik'i göndermişti. Çavuşoğlu'nun bakan olmasıyla vekilliği düşerken, İYİ Parti'den Tuba Vural Çokal'ın katılımı ile AKP'nin vekil sayısı 6'da kalmıştı.

İYİ Parti Antalya'da vekil sayısını 4'e çıkarıyor

Son genel seçimlerde yüzde 16.90 oranıyla 249 bin 587 oyla Feridun Bahşi, Hasan Subaşı ve Tuba Vural Çokal ile Antalya'dan 3 milletvekili çıkaran İYİ Parti, bu kez vekil sayısı 4'e çıkarıyor. AKP'nin etkili isminin yaptırdığı ankete göre İYİ Parti genel seçimlerde oy oranını yüzde 22.7'ye yükseltiyor. Tuba Vural Çokal'ı  AKP'ye kaptıran İYİ Parti'nin Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da oy oranındaki yükselişini sürdürdüğü gözleniyor. Son genel seçimlerde yüzde 10.14 oranıyla 148 bin 646 oyla Abdurrahman Başkan'ın milletvekilliğini kazandığı MHP'nin oyları Antalya'da yüzde 6.7'ye düşşe de 1 vekillik kazanıyor. Son genel seçimlerde yüzde 7.24'le Antalya'da 106 bin 87 oyla Kemal Bülbül'ü milletvekili olarak Meclis'e gönderen HDP de yüzde 6.7 ile 1 vekilllik kazanıyor.

Antalya seçiminin kaderi 1256 nolu sandıkta

Antalya siyasetinin deneyimli isimleri genel olsun, yerel olsun seçimlerin kaderini bazı sandıklardan çıkan oyların belirlediğini ısrarla söylerler. Onların işaret ettikleri sandıklardan çıkan oylar ise Antalya geneli için önemli bir veri olarak ortaya çıkar. Antalya siyasetinin deneyimli isimlerine göre gerçeğe en yakın sonuçların çıkacağı sandık ise Konyaaltı Siteler Mahallesi'nde kurulan 1256 nolu sandık  gösteriliyor. Çünkü bu sandıkta oy kullanan seçmenlerin toplumun tüm kesimlerini temsil edenlerden oluştuğu ifade ediliyor. Elbette son sözü bilinçli seçmen olarak Antalya halkı söyleyecek. Antalya'yı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edecekleri Antalyalılar belirleyecek.