ulviyekuccuk @ gmail.com

 


“Dindar anayasa yapalım, ilk dört madde değişebilir. Laiklik ileri sürülerek partiler kapatılıyor, laiklik ileri sürülerek hürriyetler engelleniyor. Ben diyorum ki laiklik olmasın" şeklindeki açıklamaları büyük gürültü koparan, muhalefet ile birlikte AKP-MHP kanadından sert tepki gören İsmail Kahraman, Antalya Kültür Merrkezi'nin'AKM)açılışında protokol skandalının kahramanı olmuştu. Dönemin Kültür Bakanı olan Kahraman, 14 Eylül 1996 günü, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in  katıldığı açılış törenine “namaz kıldığı” gerekçesiyle gelmemişti..

Cumhurbaşkanı Demirel : Bakanı bulun getirin

Olay adam İsmail Kahramlan'ın neden olduğu skandal şöyle gerçekleşti :  İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı sırasında yapımı tamamlanan Antalya Kültür Merkezi'nin(AKM) dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılımı ile yapılan açılış töreninde konuşma yapması beklenen dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, uzun süre kürsüye çağrıldı. Ancak daha sonra kürsüden “Mazereti dolayısıyla Sayın Bakan törene katılamayacaktır” anonsu yapılınca, kürsüye Cumhurbaşkanı Demirel davet edildi. Bakan’ın gelmemesine “sinirlenenen” Demirel kürsüden inerek, kurmaylarına “Bakan’ı hemen bulun ve getirin” talimatını verdi.

“Acemiliğime verin, yolu bulamadım”

Namaz kılmaya gittiği için törene katılamayan ve yarım saat sonra tören alanına gelen Kahraman, Cumhurbaşkanı Demirel’e, “Acemiliğime verin, yolu bulamadım” açıklamasında bulundu.  Açıklamadan tatmin olmayan Demirel, Bakan Kahraman’a olan tavrını “ona sırtını dönerek, yanında bulunan Deniz Baykal’la sohbet ederek” gösterdi. Demirel’in kürsüde yaptığı konuşmada, “Sanatçı yetiştirmek zordur ama daha da zor olanı seyircileri yetiştirmektir” sözünü Kahraman’a atfen yaptığı dile getirildi. Olay, günlerce basının manşetlerine konu olmuştu.

Bale gösterisini başı önde izledi !..

16 Eylül 1996 günü gerçekleştirilen Antalya Kültür Merkezi’nin açılışında önce Vivaldi’nin “Mevsimler” ile Çaykovski’nin “Serenad” adlı eserleri üzerine hazırlanan bale gösterisi sahnelendi. Ancak  dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman’ın bale eserinin sahnelenişi boyunca sahneye değil, başını öne eğerek, yeri izlemesi dikkat çekmişti. Opera ve baleye karşı Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın döneminde Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın o dönem gerçekleştirdiği tüm gala gecelerine ait, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara bir dosya halinde gönderilen davetiyelerin tümü Kültür Bakanlığı’ndan imzalanmadan iade edildiği ortaya çıkmıştı.

Sahnenin yanında namaz kılmaya onay vermişti..

Davetiyelerin bakanlıktan geri gönderilmesinin nedenini soran dönemin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Hüseyin Akbulut’a, Bakan Kahraman, “Hüseyin Bey, bizim bakanlarımıza opera galaları için davetiye göndermeyin, onlar istemiyorlar" yenıtını vermişti. AKP’nin Meclis Başkanı olan İsmail Kahraman, Kültür Bakanı olduğu dönemde, Refah Partili Adana Milletvekili Ertan Yülek’in, Devlet Opera ve Balesi’nin bir temsilinde, sahnenin yanında kıldığı namaza “onay” vermişti. Eski Bakan Kahraman, ayrıca  Opera’nın 50 milyar TL’lik ödeneğini Ankara’daki Hacı Bayram Camisi’nin çevre düzenlemesine aktarmıştı.