ozlemonder1982 @ gmail.com

BİYOLOJİK CİNSİYET NEDİR

Doğuştan gelen, biyolojik ve fiziksel olarak her kadın ve erkek için aynı olan özelliklerdir. Örneğin; kadınların ve erkeklerin farklı cinsel ve üreme organlarına sahip olması gibi.

TOPLUMSAL CİNSİYET NEDİR

Toplumsal cinsiyet, kadınlara ve erkeklere toplumsal olarak yüklenen rolleri ve sorumlulukları ifade eder. Sosyal yönden kadın ve erkekten beklenen veya uygun görülen davranış biçimlerini tanımlar.

EŞİTLİK NEDİR

Yasalar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmamasıdır. Bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar yönünden ayrım bulunmaması durumudur.

•Biyolojik cinsiyet farklılıkları; öğrenilmemiştir, doğuştan getirilen özellikler bakımından kadınlarla erkekler arasında gözlenen farklılıklardır.

• Toplumsal cinsiyet farklılıkları ise öğrenilen, sosyalleşme sürecinde kazanılan özellikler bakımından insanlar arasında gözlenen farklılıklardır.

• Biyolojik cinsiyet farklılıkları tüm dünyada aynı iken, toplumsal cinsiyet farklılıkları bireyden bireye, kültürden kültüre bazı değişimler gösterir. Kızların okullaşma oranı erkeklerden düşük… Kadın istihdamı düşük…Öğretmenlik ve hemşirelik kadın mesleği olarak görülüyor… Kadın yönetici sayısı az… Erkeklerin ağlaması makbul değil… Evi geçindirmek asıl olarak erkeğin sorumluluğu… Kadına yönelik şiddet oranları yüksek…

KADIN VE ERKEK OLMAYI NE ZAMAN ÖĞRENİYORUZ

Bebek doğduğu andan itibaren kültürel ve sosyal koşullanmalar da devreye girer. Kız ve erkek bebeklere verilen farklı isimler, kızların pembe erkeklerin mavi renk giydirilmesiyle toplumsal cinsiyet oluşmaya başlar. Bunu çocukların cinsiyetine göre alınan farklı oyuncaklar devam ettirir. Büyüdükçe roller iyice belirlenir.

EŞİTLİĞİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?

Kız çocuklarına oyuncak olarak bebek, mutfak eşyaları alınırken erkek çocuklarına araba, tamir araç ve gereçlerin alınıyor olmasında aslında çocukların bilişsel sürecine de yön verdiğimiz söylenebilir. Bu nedenle ebeveynler tarafından çocukları oyun çağından itibaren kesin kalıplara yerleştirerek bir rol atfedilmemesi gerekir, çocukların önüne hem pembe hem yeşil hem de mavi araba, bebek, ayı cık, top koyarak oyun tercihini ona bırakmalısınız. Ailedeki kız ve erkek çocuklarına eşit davranarak yetiştirmelisiniz.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN NELER YAPILMALI

Kadınların sosyal ve medeni hukuk da  hakları ile ilgili bilgi sahibi olmasını sağlamak

Sağlık, siyaset ve kamu yaşamına katılmada kadınlara öncelik tanınması

Kadınların rol ve sorumluluklarına ilişkin olumsuz kalıp ve yargılarla mücadele edilmesi

Sorumlulukların birlikte paylaşılması

Aile içinde kararların birlikte alınması

Hak ve sorumluluklarda eşitlik

Ailedeki kız ve erkek çocuklarının eşit davranılarak yetiştirilmesi

Kadınların toplumda görev almasını sağlamak ve desteklemek, istihdamını arttırmak

Kadının çalışma hayatıyla iş hayatının örtüşmesini sağlamak

Kadınların şiddete uğramasını engellemek

Ayrımcılığın yasaklanması ve ayrımcılıkla mücadele konusunun geliştirilmesi

Eşit fırsatlar sağlanması

Kadına yönelik pozitif ayrımcılığın Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için uygulanması gereken konularından biridir… Kadınlara biçilen rolün ortadan kaldırılmasıyla ilgili olarak sadece kadınları eğitilmesinin önemli olmadığı, erkek farkındalığının yaratılması ve erkeklerin eğitilmesinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için önemli olduğunu düşünüyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve toplumda kadına biçilen rollerin değiştirilmesi için tüm toplum olarak kadınların önüne çıkarılan engelleri kaldırarak, onları eşit birey olarak kabullenip toplumda hak ettikleri yeri almaları sağlanmalıdır.

Sosyolog Özlem Önder