Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, veda açılışlarını sürdürüyor.  
Geçtiğimiz Pazar günü eski Pil Fabrikası’na kazandırılan Necmettin Erbakan Bilim ve Teknoloji Kütüphanesinin açılışını yapan Başkan Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikası’nda yapımı tamamlanan 74 Otel ve spor salonu eserlerinin de açılış kurdelesini kesti.
Bu iki eserle, Dokuma Fabrikasındaki tüm binalar şehrin hizmetine sunulmuş oldu.
Bilindiği üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından 5 Ocak 1956'da temeli atılan, üretimi 2003’te durdurulan eski Dokuma İplik Fabrikası alanını 2004’te Kepez Belediyesine devretmişti.
Dönemin belediye yönetimi tarafından (2005’te) 488 dönümden oluşan fabrika yerleşkesinin üst kullanım hakkı 49 yıllığına ihalesiz bir şekilde özel bir şirkete  verilmişti.
Antalya kamuoyunda kabul görmeyen bu tahsis işlemi de yargı tarafından iptal edilmişti.

TÜTÜNCÜ İLE DOKUMA HALKA AÇILDI
Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü de, imar planında 238 dönümü park, 250 dönümü ticari alan olan fabrika yerleşkesini yeniden kent sakinlerinin hizmetine açma sözü vermişti.  
Başkan Hakan Tütüncü, hukuki sorunlarını çözdükten sonra fabrika yerleşkesini şehre kazandırma çalışmalarını, Antalyalıların ortak aklıyla, 2014’te başlatmıştı.
Fabrika yerleşkesinin imar planında yeşil alan olan 238 dönümlük alanı, Avrupa Konseyi’nden peyzaj ödülü kazanan DokumaPark projesiyle, kenttin kültür, sanat ve sosyal yaşam merkezi haline getirildi. Şehrin akciğeri olan DokumaPark’ta mevcut yeşil alanlar korunurken, zeytin, portakal bahçeleri ve botanik park çalışmalarıyla parkın yeşil dokusu zenginleştirildi. Fabrika binasının yapıları, mimari dokuları bozulmadan, yapılan restorasyonla müzelere, bilim merkezine, sanat galerisine ve kütüphanelere dönüştürüldü
Antalya’nın sosyal ve ekonomik hafızasında iz bırakan fabrikanın son iki sosyal tesisi de hatıralarıyla şehre kazandırıldı.
Fabrikanın misafirhanesinde müze temasıyla 74 Oteli, işçi salonunda ise kadınlara yönelik spor merkezi oluşturuldu. Yapımı tamamlanan bu iki tesis, Başkan Hakan Tütüncü’nün katıldığı törenle hizmete açıldı. 
Başkan Tütüncü, törendeki konuşmasına, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıldönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Milli Mücadelenin Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitleri rahmet, minnet ve şükranla yâd ederek, başladı.

DOKUMA’DAKİ BAŞARIYI TARİH YAZACAK
Dokuma Fabrika yerleşkesinin kapılarını, 2014’te halka açtıklarını anımsatan Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Aradan geçen 10 yıl içerisinde 30’dan fazla açılış vesilesiyle hemşehrilerimizi DokumaPark’a davet ettik. Bu güzel mekânda birbirinden özel projelerimizle, fabrika yerleşkesini bir endüstriyel miras olarak tanımladık.  Fabrikanın her bir santimetresini şehre özel bir eser olarak kazandırdık.
Dokuma Fabrikası yerleşkesinde son 10 yılda ortaya koyduğumuz performansı, yaptığımız açılışları, şehre kazandırdığımız ufku, vizyonu, çalışanlarımızın emeklerini inanıyorum ki tarih yazacaktır.

DOKUMA PROJESİNE AVRUPA ÖDÜLÜ
Dile kolay, şu yerleşkenin içerisinde 13 tane müze yaptık. Bırakın 13 tane müzeyi, 1 tanesini bile kurmak başlı başına bir iş. Pil Fabrikası yerleşkesini, Dokuma gibi yaptığımızda, bu iki sanayi mirasını birleştirdiğimiz zaman Türkiye’de yepyeni bir vizyonu hayata geçirmiş olacağız.
Türkiye’de herhangi bir fabrika gösteremezsiniz ki, bütün binaları yıkılmadan endüstriyel bir miras olarak kabul edilip, hatıralarından koparılmadan geleceğe taşınmış olsun. Türkiye’de çok eski endüstriyel alanlar var.  Ama böylesi yüksek bir ufukla hayata kazandırılmış ikinci bir tesis yok. Dokuma yerleşkesinde yapmış olduğumuz çalışmalar, 2021’in Aralık ayında Avrupa Konseyi tarafından bir büyük yarışmada ödüllendirildi.

“ DOKUMA BAŞKAN OLMAMA VESİLE OLDU”

Belediye başkanı olmama vesile olan eski Dokuma Fabrikası’nın hukuku meselesini çözmek ve burayı güzel bir kent parkı olarak geleceğe armağan etmek bizim en önemli varlık sebebimizdi. Belediye başkanlığına beni taşıyan süreç buydu. Bizden beklenti de, Dokuma’nın bir kent parkı olarak ve yapılan projelerin hayata geçirilmesiydi. Allah’a binlerce şükürler olsun ki, Dokuma fabrikasında da hemşehrilerime mahcup olmadık.  Türkiye’de ve dünyada örneği olmayan bir yaklaşımı Antalya’da, Dokuma fabrikası yerleşkesinde hayata geçirdik.  

 “DOKUMAPARK PROJEMİZİ TAMAMLADIK”
Her santimetrekaresinde Dr Burhanettin Onat’ın, merhum Başbakan Adnan Menderes’in, merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın izi olan bu yapıya böyle güzel bir yaklaşım gerekirdi. İnanıyorum ki Dokuma’ya emek veren benim sevgili mesai arkadaşlarımın isimleri de, Dokuma’nın hatıralarında yaşayacaktır.
Dokuma’daki son hayalimizi açıyoruz. Bu projelerle kocaman bir yerleşkeyi halka açma çalışmalarını tamamlamış oluyoruz. “

SÖZ VERDİ YAPTI
Bölgedeki mahallelerde yaşayan hanımefendilere spor salonu sözü verdiğini belirten Tütüncü,“Bu sözümüzü yerine getirdik. Esik dokuma fabrikasının eğitim salonu olarak kullanılan binası, 365 gün hanımefendilere hizmet edecek şahane bir spor salonu oldu. Bu salonda antrenörlerimiz olacak. Bu antrenörler eşliğinde hanımefendiler, DokumaPark Spor Salonu’nda spor yapabilecek.” İfadesini kullandı.

 DOKUMA’NIN MİSAFİRHANESİ VİZYON PROJE
Tütüncü, 74 Otel’in vizyon bir proje olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:  “74 Oteline dönüştürdüğümüz misafirhane 1970’lerde yapıldı, Eskiden bekar işçilerin konakladığı bu bina, 1974’te misafirhaneye dönüştürüldü.  Bu binanın mimarisinde California, Los Angeles esintisi vardı. O zaman dedik ki, bu misafirhaneyi çok özel bir şehir oteline, zamanı 1974’te sabitlediğimiz bir otel haline getirelim. Misafirhanenin; kapısından içeriye girenlerin adeta bir zaman yolculuğundan geçtiği, nostaljik unsurlarla dekorasyonu yapılmış bir otelde yemek yediği ve konakladığı bir müze otel olmasını istedik.

YEŞİLÇAM TEMASINDA MÜZE OTEL
74 Otel’de, 1970’lerin ortalarında çekilmiş Yeşilçam filmlerinin tam da içerisinde kendinizi hissedeceksiniz.  1974 yapımı ‘Bak Yeşil Yeşil’ filminin çekildiği otelin iç kısım tasarımının aynısını 74 Otel’de yaptık.
74 Otel’inin her odasında Türkiye’nin 1970’li yıllarından sizi mutlu edecek, hatıralarınızla buluşturacak bir kesiti var. Harika bir mutfak var.  Burada 1970’lerin Antalya’sının yemekleri ikram edilecek. Çalışanlar da dönem kıyafetleri içerisinde olacak. Haftanın birkaç günü 70’li yılların canlı müzikleri yapılacak. 74 Otel’de, 365 gün boyunca 70’lerin ortasında güzel bir gün vaat ediyoruz. Burası  Özel günlerin kutlanabileceği eşsiz bir mekan olacak. Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir proje yaptık. Amerika Florida da, 74 Otel’e benzer bir otel var. Ama o da tam bizim projemiz gibi değil.

BU OTELİN BENZERİ DÜNYADA YOK
Biz, dünyada eşi benzeri olmayan bir oteli, nostaljik ortamı meydana getirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Şehirler, hatıralara dönük bir tat ve bir dokuyla anlamlıdır. Kelimenin tam anlamıyla74 Otel’i, bir tat bir doku 20 odalı, 40 yataklı güzel, mütevazı bir şehir oteli 1970’ler Antalya’sından oldu.”
Başkan Hakan Tütüncü,  DokumaPark’a veda konuşmasını, “Dokuma’ya 10 yıl boyunca verdiğimiz emekler çok özeldi. Dokuma yerleşkesinin bundan sonraki yolculuğuna da aynı güzellikle devam etmesini diliyorum.” sözleriyle tamamladı.
Daha sonra, ‘Gözlerime Bak Antalya’ şarkısının eşliğinde 74 Otel’nin açılış kurdelesi kesildi.
Başkan Hakan Tütüncü, açılışın ardından davetlilere 74 Otel’ini gezdirdi.
Törene Ak Parti Kepez İlçe Başkanı Mehmet Çivik, Cumhur İttifakı Kepez Belediye Başkan adayı Rıza Sümer, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.  

OTELİN İSMİ!
Fabrikanın erkek çalışanlarının konaklaması için yapılan ve dönemin işletme Müdürü İ. Hakkı Akmil tarafından 31 Mayıs 1974’te misafirhaneye dönüştürülen bina, nostaljik bir otel haline getirildi. Binanın misafirhane yapıldığı tarihin hatırasına tesiste yapılacak projeye,  ‘74 Oteli’ adı verildi.
Otel projesi, binanın mimari yapısı bozulmadan, aslına uygun şekilde yapıldı. Otelin iç dekor tasarımında dönemin Yeşilçam Filmlerinin afişleri kullanıldı.
Misafirhanenin hatırasının yaşatılması amacıyla antik kırmızı tuğlalı iç duvarın bir bölümü de sergileniyor.  

 

74 Oteli, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje ödülü kazandı.İnşaat alanı 1450 metrekare (m2) olan 74 Oteli’nin 10 bin m2 peyzaj alanı da bulunuyor.  Otel projesi kapsamında misafirhanenin 40 yataklı 20 odası, restaurantı, lobi-karşılama ve bekleme alanlarının mobilya ve tefrişatı 1974 yılları tarzında düzenlendi.  Koruma mantığı ile yapılan projede, mevcut eski yapının demir ve beton aksamları güçlendirildi.

DOKUMA FABRİKASINDA HANGİ BİNA NE OLDU
Fabrikası binası Antalya Bilim Merkezi ile Anadolu Şehitler Müzesi’ne, idari bina Bir Zamanlar Antalya Müzesi’ne, trafo binası Cemil Meriç Kütüphanesi’ne, işçi yemekhanesi Dokuma Sanat Galerisi’ne, memur yemekhanesi Dokuma Çalışanları Emekliler Lokali’ne, kreş Anadolu Oyuncak Müzesi’ne, müdür lojmanı Yeşilçam Anı Evine,  fabrika ambarları Antalya Otomobil Müzesi’ne ve misafirhane 74 Otel’ine dönüştürüldü.