10 ilin Vali/Vali Yardımcılarının Video Konferans Sistemi (VKS) ile katıldığı Metamfetaminle Mücadele Akdeniz Bölge Toplantısı gerçekleştirildi.

Metamfetaminle mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, bu mücadele kapsamında paydaşlar arasında sağlıklı bir iş birliği ve koordinasyon sağlanması amacıyla düzenlenen Metamfetaminle Mücadele Akdeniz Bölge Toplantısı Video Konferans Sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Ersin Yazıcı, Adana, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mersin, Osmaniye Vali/Vali Yardımcıları, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Antalya’da 5500 Personele Eğitim Verildi
Oluşturulan eylem planı sonucunda ortaya çıkan verileri paylaşan İl Sağlık Müdürü Başıbüyük; “İçişleri Bakanlığımız, Antalya’nın da içinde bulunduğu 10 ilden 2022-2024 yıllarını kapsayan Metamfetamin Eylem Planı oluşturmalarını istedi. Antalya Valiliğinin başkanlığında illere ait veriler Antalya İl Sağlık Müdürlüğümüze gönderildi. Gelen bilgiler değerlendirilerek sunum haline getirildi. 10 ilimizde belirlenen, 1 milyon 761 bin 590 kişilik riskli nüfusun yer aldığı bir alan var. Bu da yaşayan nüfusun %13’ü gibi bir sayıya tekabül ediyor. Toplam riskli ilçe sayısı 36, riskli mahalle sayısı ise 93 olarak ifade ediliyor. Bu sayıların önüne geçebilmek için ilimizde 5500 personele eğitim verildi. Eylem planı kapsamında sınır kapıları kontrolleri, yeterli sayıda eğitimli personel ve gerekli ekipmanların koordine olması istendi. AMATEM gibi yataklı tedavi merkezlerinin sayısının ise arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılacağı belirtildi.” dedi.

Amacımız Çocuklarımızı ve Geçlerimizi Bu İlletle Tanıştırmamak
Madde bağımlılığının giderek artması ve kullanıcılarının yaş ortalamasının giderek düşmesinin en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı; “Burada bulunan tüm katılımcıların birinci hedefinin uyuşturucu ile gençlerimizi ve çocuklarımızı tanıştırmamak olduğunu çok iyi biliyorum. Bulaşmış olan çocuklarımızı ise Sağlık Bakanlığımızın tesislerinde diğer kurum ve kuruluşlarda tedavi ve rehabilitasyonunun yapılmasını sağlıyoruz. Ancak bizim ilk hedefimiz yavrularımızı bu illetle hiç tanıştırmamak. Biz Antalya Valiliği olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Müftülük gibi kurumlarımızı bu işin tam ortasına koyuyoruz. Hatta bu kurumlar Jandarma ve Emniyetten bile önce gelip bu durumu sahiplenmesi gerekiyor. Yoksa olaylar gerçekleştikten sonra durum çok zorlaşıyor. Bizim hedefimiz çocuklarımızı bu illetle hiç buluşturmamak. Bu yüzden onları kitapla ve sporla bir araya getiriyoruz. Amacımız ve hedefimiz geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak. Bizler taviz vermeden çalışmaya devam ediyoruz. Eğer ki bir şekilde bu illetle buluşulduysa da hem cezai hem de rehabilite anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Bu devletimizin ve bizim vazifemizdir. Ben katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, yeni yılın hepimize sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Vali Ersin Yazıcı tarafından Metamfetaminle Mücadele Akdeniz Bölge Toplantısı’nın 6 ayda bir, Bağımlılıkla Mücadele Kurul Toplantısı’nın ise 3 ayda bir yapılacağının bilgisi verildi.