İlyas Ali Daştan, sıra dışı bir erkek. Eril sisteme kadınlar kadar karşı çıkan, mücadele eden ve kadınların mücadelesini yürekten destekleyen biri. Onu tanıdıktan sonra 'Keşke İlyas Ali Daştan'ı çoğaltmak mümkün olsaydı, dünyanın sorunları kolayca çözülürdü,' dedim. Ne zaman Muratpaşa Belediyesi ile Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneğinin işi olsa, hemen kolaylaştırmak için elinden geleni yapan biri. Kendisine her zaman bu anlamda teşekkür borçlu olduk.

Kadın hareketine destek vermek için "Ben Profeministim" kitabını yazdı. Şimdi de yine kadına yönelik şiddete karşı duran bir film yapmış. Merak ettim ve bu film ile ilgili söyleşmek istedim.

1-İlyas Ali Daştan kısaca kimdir?

01.01.1977 yılında Yozgat’ta doğdum. Evliyim, iki kız babasıyım.

1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümünden sosyal hizmet uzmanı olarak mezun oldum. 20 yıldır çocuk, genç, kadın, engelli, yaşlı alanlarında sosyal hizmet mesleğini icra ediyorum.

Yayınlanmış 3 kitabım vardır.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği başkanıyım. Kadın çalışmaları alanında aktif olarak yer almaya devam ediyorum.

2-Profeminist ne demektir?

Feminizm; kadın erkek eşitliğini savunan bir akım olup bunu savunan kadın aktiviste feminist, erkek aktiviste de profeminist denmektedir.

Feminist hareket ortaya çıktığı günden bu yana çığ gibi büyürken diğer taraftan profeminizm başlığı ile de erkek katılımı gün geçtikçe çoğalmaktadır.

Erkekler tarafından, kadına yönelik insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmaya dönük sivil toplum örgütlenmeleri, bireysel aktivizm ve farkındalık artırıcı çalışmalar görünür olmaya başlamıştır. Burada ortaya konan iradenin, toplumsal bir sorunu önlemek için birlikte çalışma pratiği olarak değerlendirilmesi yerinde olacaktır.

Uzun süredir kadın çalışmaları alanında faaliyet yürüten bir sosyal hizmet uzmanı olarak “profeminist” söylemi ile farkındalık oluşturma çabam devam etmektedir.

3-Film projenizi anlatır mısınız?

İsviçre Büyükelçiliği tarafından duyurusu yapılan proje çağrısına Türkiye’den 150 proje başvuru yapmış olup eleme sonrasında 3 projeyi uygulanabilir bulmuş destekleme kararı alınmıştır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) tarafından hazırlanan “Feminist ve Profeminist Köylüler Projesi” ve proje içerisinde yer alan “Paylaştıkça” adlı film ilk üçe giren projeden birisidir.

4- Bu film çalışmasının amacı neydi?

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet konularını köylülere anlatmak ve sonrasında bunu kayıt altına almak üzere yola çıktık.

Kovanlık Köyünde, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, erkeklik/kadınlık tartışmaları, kadın hakları, feminizm/profeminizm, şehir yaşamında kadın erkek eşitliği konularında örnek sunumlar ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında bilinç arttırılması için çalışmalar yapıldı. Kırsalda ilk defa yapılacak toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ile farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Yaşlı erkekler ve kadınları ile erkeklik/ kadınlık rolleri üzerine sohbetler, kullanılan dil, atasözü, deyimler üzerine çalışma, köyde kullanılan cinsiyetçi dil kalıpları, cinsiyetçi roller, kadınlara yönelik ayrımcılık konularında bilgilendirmeden sonra eşitlikçi dil kullanımı ve cinsiyetler arası iş bölümü örnekler ile anlatıldı.

5- Hedef kitleniz kimlerdir?

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu kişi ve konular hedef kitlemizdir.

Film projesinde Antalya Döşemealtı Kovanlık Köyünde yaşayan kadın ve erkekler ile çalıştık. Ancak film ortaya çıktıktan sonra artık hedef kitlemiz bütün dünya oldu, zira film İngilizce alt yazı eklenerek uluslararası arenada izlenebilir hale getirildi. Youtube üzerinde yer alan derneğimize ait Tocin Tv kanalımızdan filmi izlemek mümkündür.

6-Sponsorunuz kimdi?

İsviçre Büyükelçiliği projemize hibe desteğinde bulunarak katkı sunmuştur.

7- Film çalışması amacına ulaştı mı?   

Mahalleliler ve proje ekibinin oynadığı “Paylaştıkça” isimli kısa film 25 Kasım 2020 tarihinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Muratpaşa Belediyesi iş birliği ile Türkan Şoray Kültür Merkezinde gösterime girdi. Ayrıca filmin galası online olarak canlı yayınla Tocin Tv üzerinden yayınlandı.

Farkındalık yaratmak amacıyla çekilen film kendi kulvarında yolculuğuna başladı. Aldığımızı geri bildirimler filmimizin başarılı olduğu yönündedir. Takdir izleyicinin, biz toplumsal bir soruna sanat ile dikkat çekmek istedik.

8- Derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

30.11.2019 tarihinde Antalya Baro Başkanlığı’nda gerçekleşen 1. olağan genel kurulumuz ile bütün heyecan ve sorumluluk bilinciyle bir hareket başlattık.

Bunun için sivil toplum örgütünün değiştirici, dönüştürücü, siyaset üstü ve gönüllü hizmet ruhu ile yola çıktık. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) böyle doğdu.

TOCİN olarak, Kanada’da 1991 yılında kurulan White Ribbon (Beyaz Kurdela) ülkemizde, Yanındayız Derneği gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkek katılımını önceleyen derneklerle evrensel bir sorun olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi; eğitim, sağlık, istihdam, karar alma, spor, siyaset, ev içi işler gibi konularda toplumsal cinsiyet rollerinin eşitliği için çalışmak amacındayız.

Bir yıllık zaman da 2 Avrupa Birliği proje 1 İsviçre Büyükelçiliği projesini tamamladık.

Her alanda herkese eşitlik, sağlanması teması ile çıktığımız sivil toplum yolculuğumuz devam ediyor.

Röportaj: Yazar Kamile Yılmaz