(ÖZEL HABER)

Engelli vatandaşlar sokakta pek çok engelle karşılaşıyor. Bunlara bir de gelişigüzel park edilmiş elektrikli scooterlar eklendi. Yusuf Durdurmuş, change.org da bu scooterlar için belirli kurallar getirilmesini talep eden bir kampanya başlattı.

Yusuf Durdurmuş, kampanyanın açıklamasını şu şekilde yapıyor. "Son zamanlarda birçok şehrimizde kullanılan elektrikli scooter uygulamasından birçoğumuz haberdarızdır. Bu araçlar, hem kolay kullanımıyla hem de eğlenceli sürüş deneyimiyle kısa sürede benimsenmiş ve ülkemizde yaygın hale gelmiştir. Maalesef ki bu uygulamanın yanlış ve kötüye kullanımından kaynaklı, birçok sorun yarattığını görme engelli bireyler olarak belirtmek isteriz''dedi.  

Durdurmuş, ''Elektrikli scooter konusunun görme engelli bireyler açısından neden sorun teşkil ettiği üzerinde durmak istiyoruz. En başta, bu araçların kullanım şeklinin hiçbir denetime tabi olmadığını düşünüyoruz. Şöyle ki; elektrikli scooterlar, artık her yerdeler. Tabi ki bu cümleyi reklam yapmak için yazmıyoruz. Her yerdeler derken; örneğin trafik ışıklarındalar, elektrik direklerindeler, kaldırımdaki ağaçlardalar… Kısacası kullanıcıların bu araçları bağlayacak herhangi bir yer bulmaları park etmeleri için yeterli. Merkezi yönetim ve belediyeler; sanki tüm kaldırımları, tüm yolları bu şirketlerin hizmetine vermiş.'' dedi.

 

Durdurmuş, ''Peki, bu gelişi güzel her yerde başı boş bırakılan elektrikli scooterların biz görme engelli bireylere zararı nedir?” diye sorabilirsiniz elbette. Bu araçların, neredeyse hiçbir düzenlemeye, hiçbir kurala ve hiçbir kanuna tabi olmaması ve şirketin böyle keyfi bir tavır içinde olması, bizi öncelikle bir vatandaş olarak rahatsız ediyor. Bu ülkede yaşayan görme engelli bireyler olarak; bizlerin hayatı tehlike altında. Bizler, zaten kaldırımların ve yolların düzensizliğinden şikayetçiyken,mesnafların ürünlerini sergileme şeklinden mustaripken, çöp kutuları, gelişigüzel park edilen arabalar sebebiyle arkadaşlarımızın ölümüne şahit olmuşken, bacaklarımızı kaldırım kenarlarındaki dubalara, kafalarımızı süs olsun diye dikilen ağaçlara vurmaktan bıkmışken, son günlerde, bir de “elektrikli scooter” denen fütursuzlukla karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.'' dedi. 


İlk bakışta sorunun kullanıcıların bu elektrikli scooterları park etme şeklinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz fakat bu, yaşanan sorunun ancak buzdağının görünen kısmına karşılık geldiğni söyleyen Durdurmuş, ''Buradaki asıl acı kısım, sistemin bu başıboşluğa müdahale etmemesi. Mesela, elektrikli scooter şirketlerine hiçbir şekilde ulaşamıyorsunuz, yani muhatap yok. Derdimiz, asla bu şirketlerin kapatılması değil. Halkımızın severek kullandığı bu araçların piyasadan kaldırılması da değil. Derdimiz, martıların kullanımının ve park edilme konusunun, akılcı bir yaklaşımla, kurallara tabi olmasıdır. Birilerinin canı yanmadan, kimseye zarar gelmeden tedbir alınmasını istiyoruz. Umarız, artık neredeyse herkesin farkında olduğu bu soruna daha fazla göz yumulmaz." şeklinde açıklama yaptı.

Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Avukat Rahim Ezgi, görme engellilerin kentte özgürce yaşaması ve seyahet etmesi için ilgili kurumların görevlerini yapmaları gerektiğini ve kampanyayı desteklediklerini ifade etti.

HABER MERKEZİ

kampanyaya imza vermek için: https://chng.it/Q2HMgqqhzV