SAFİYE ALİ

Türkiye’nin ilk kadın doktoru tıp tahsilini Almanya’da Würzburg üniversitesinde yaparak 1922 de memleketize dönen Safiliye Ali’dir. Çocuk hastalıkları mütehassısı olan Dr.Safiye Ali,1930 yılına kadar nuru Osmaniyedeki muayahanesinde çalışmış,1930’da tekrar Almanyaya dönmüştür. Dr.Safiye Ali’den başka İngiltere’de öğrenim görmüş olan Dr. Hayrünissa, yine Almanyada öğrenimini tamamlayan Dr.Fatma Arif Atasabun, Dr.Samiramis Haydar, Dr.Suat Giz, Dr.Rıfat Tezel hanımlarda bu alandaki öncümüzlerindendir.

Memleketimizde kızların tıp fakütesine kabulu, diğer fakültelere nazaran geç olmuştur. On genç kız uzun mücadelelerden sonra, o dönemin rektörü besim öner paşanında teşebüsüyle ancak 1922-1923 ders yılında Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrenime başlamışlardır. Ve ilk 6 kız mezun diplomalarını 1928 yılında almıştır. Ancak hekimlik mesleğine atılan bu altı kadın doktorlar, halk tarafından kolay kabul edilmişlersede, devlet sektöründe görev almaları pekte kolay olmamıştır. Bu sebeple öğrenimlerini dışarda gömüş olanlar da dahil, kadın doktorlarımızın bazıları bir süre serbest çalışmışlar, bazıları da tıp fakültesinde kadrosuz asistanlık yapmışlardır. Sağlık ve Sosyal yardım Bakanlığı kadın doktorlara görev vermeye 1930 yılından itibaren başlamıştır.

Bu ilk alt mezundan biri olan Prof.Dr. Müfide Kazım (küley), Prof. Neşet Ömer beyin kliniğinde çalışmış iç hastalıkları uzmanı olmuştur.1936 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde Prof. Dr. Tevfik Sağlam’ın muavinliğine atanarak 1942 ye kadar bu görevi sürdürmüştür.1943 de doçent olarak üniversiteye geçmiş,1953 te de profösör olmuştur. Yine aynı yıl mezunlarından olan Dr. İffet Naim onur ortopedi uzmanı, Dr. Sabiha Süleyman sayın çocuk hastalıkları uzmanı, Dr.Fiknat Celal iç hastalıkları uzanı olmuştur. Dr. Suat Nasim Giz genel cerrahi dalında uzman olurken, Dr.Hamdiye Abdurrahman hanımda hem fizik tedavi, hemde deri hastalıkları dalında çalışmıştır.

Kadın doktorlarımız 1931 yılında Ankara da toplanan dördüncü Milli Türk Tıp Kongresine katılmışlardır.1936 yılında patolog Dr. Şevkiye Mutlu Atina’ da toplanan üçüncü milletler arası patoloji kongresine resmi delele olarak katılmıştır. Ayrıca ülkemizde ilk özel hastane açan ilk kadın doktoru jinekolog Pakize tarzi’dir.

1909 yılında kurulan İstanbul Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Okulu ilk mezunlarının 1926 da vermiştir. Bunlardan biri olan Şadiye Güvendire 175 öğrenci arasında takıntısız mezun olan 35 öğrenciden biridir ve 1935 yılında mükaveleli olarak Afganistan’a gitmiştir. Afkan kızları için dişçilik okulunun temelini atmıştır. Aynı dönemin ikinci mezunu ise Hatice Hanım’dır.

Eczacılık okuluda 1909 yılında kurulmuştur. İlk mezunları ise Belkıs derman, semiha ve bedriye hanımlardır. Belkıs Derman eczane açan ilk kadındır.

Veterinerlik alanında ilk olarak 1937 yılında sekiz hanım veteriner hanım olarak mezun olmuştur. Bunlar sabire dalya, Fehime Erişen, Mesrure Çevikçe, Sabiha Konuk, Mesude Bayhan, Fatma Demirer, iffet Turgay, Nuriye Baykara’dır.

Bugünse tıpla ilgili mesleklerde çalışan toplam 146.687 kişinin (1980 sayımı itibariyle) 63.846 sı kadındır. Yani %43,5 olan bu oran tıp ile ilgili mesleklerde çalışanların yaklaşık yarıya yakınının kadın oluğunu göstermektedir.

KAYNAK: BİLİMİN SULTANLARI