Sağlık Turizmi Zirvesi’nde konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması durumunda Antalya’nın sağlık turizminde ciddi bir atılım yapacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Sağlık Turizmi Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı. Zirveye Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Sağlık Bakanlığı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

 

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİZİ ZİRVEYE TAŞIYACAK

Açılış konuşmasını yapan Vali Ersin Yazıcı, Türkiye’nin sağlık konusunda son yıllarda büyük bir atakta olduğunu kaydetti. 30 yıllık idareci olduğunu hatırlatan Vali Yazıcı, “Ne yazık ki idareciliğimin ilk yıllarında ülkemizde sağlıkla ilgili dinlediğim olaylar hoş değildi. Eskiden vatandaşlarımızdan sağlıkla ilgili problemlerini gidermek için Almanya’ya veya Amerika’ya gidip tedavi olduğunu dinlerdik. Ama artık Allah’a şükür bu olay tam tersine dönüyor. Artık bizim ülkemize dünyanın birçok farklı noktasından tedavi olmaya gelen insanlar var. Şehrimizde dünya çapında bir üniversite hastanemiz var. Son 20 yılda sağlıkta yapılan gelişmeler bizi bu noktaya getirdi. Bu yıl Antalya’mıza tedavi olmaya gelen 700 binin üzerinde kişi var. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha fazla gelecek. Çünkü Sağlık Bakanlığımız, tüm sağlık sektörü, üniversiteler ve özel sektör dünya standartlarının üstüne çıktı. Son 20 yılda gelinen bu noktadan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak çok mutluyum. Sağlık Bakanlığımızın bizi getirdiği seviye yukarı doğru devam edecek. Üniversitelerimizin hele hele de Akdeniz Üniversite’mizin dünya çapında yaptığı güzel uygulamalar bizi zirveye taşımaya devam edecek.” açıklamasında bulundu.

ENGELLER KALKARSA ANTALYA SAĞLIK TURİZMİNDE ATILIM YAPAR

Açılış konuşmalarının ardından özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları temsilcileri sağlık turizmi hakkında değerlendirmelerde bulundular. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da Türkiye ve Antalya’nın sağlık turizminde çok avantajlı bir konumda bulunduğunu belirterek, en büyük riskin ise sağlık hizmetini ucuza sunmaya çalışmak olduğunu söyledi. Rektör Özkan, “Antalya’ya baktığımız zaman beş yıl önce üç beş klinik sağlık turizmi yaparken şimdi yüz klinik bunu yapıyor. Rakamlara baktığınız zaman ise eskiden bir sağlık hizmeti on lirayken, şimdi üç liraya düştü. Maliyetler artarken, sunulan hizmetin bu kadar ucuzlaması tehlikeli.” diye konuştu.

 

ANTALYA SAĞLIK TURİZMİNDE ATILIM YAPACAK

Sağlık turizmi için tekrar yatırım yapmaya gerek olmadığını, mevcut altyapının yeterli olduğunu söyleyen Rektör Özkan, atılması gereken ilk adımın ise konuyla ilgili mevzuat değişikliği olduğunun altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Özkan, sağlık turizminde kamu hastanelerinde uygulanan fiyat kısıtlaması, doktorlar için tedavi sınırlaması ve üniversitelerin acentelerle anlaşma yapamaması gibi mevzuattan kaynaklanan sorunların ortadan kalkması halinde sağlık turizminde Antalya’nın büyük bir atılım yapabileceğini kaydetti. Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise pandemi nedeniyle sağlık sektörünün çok daha ön plana çıktığını ve birçok ülkeye kıyasla başarılı bir süreç yönetildiğini söyledi.  Konuşmaların ardından soru-cevap bölümü düzenlendi ve katılımcılara plaket takdim edildi.