Cumhurbaşkanı tarafından geçen hafta açıklanan Ekonomi Reform Paketi’nde yer alan tarım başlıkları arasında borçlar ve hacizlerle mücadele eden çiftçiye dair bir çözüm olmamasını eleştiren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, bir soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye pakette yer alan başlıkların önemli ve acil çözüm bekleyen sorunlar mı olduğunu soran CHP’li Özer şu açıklamayı yaptı:

“Cumhurbaşkanı sabaha karşı bir kararnameyle Tarım Reformu Genel Müdürünü değiştirdiğine göre en acil çözümlenmesi gereken sorunun kendi adamları olduğunu düşünüyor. Oysa adamları da onun kararlarını uyguluyor, yani yanlış bu sistem, bu anlayış ve kendisinde. Böyle tarımda reform olmaz. Bu hükümet çiftçimizi dertleriyle baş başa bırakıyor, hiç destek çıkmıyor. Çiftçi girdi maliyetlerinin yüksekliğinden bezdi ama hükümetin umurunda değil. Tarım topraklarında çiftçinin adı kalmadı, bırakmadılar.”

MALİYET SORUNU NİYE YOK?

 Ekonomi Reform Paketi’nde daha önce pek çok kez dile getirilen soğuk zincir oluşturulması, Gıda Bankacılığı sistemi ile gıda israfı farkındalığı oluşturulmasına yönelik başlıkların bulunduğunu belirten Özer, önergede şu ifadelere yer verdi:

“2020 sezonunda sözleşmeye yazılan fiyatın altında ürün alımı gibi sorunların yaşandığı sözleşmeli tarım, tartışmalı maddeleriyle yeni hal yasası, kooperatifçilik yasası, piyasa gözetim ve denetim kurumu kurulması, fiyat istikrarını sağlamak için 2014’te kurulan komite yetmemiş olmalı ki bir tane daha komite kurulması ve KİT reformu başlıkları da yine Ekonomi Reform Paketi’nde yer bulmuştur. Bu başlıklar Bakanlığınızca belirlenen önemli ve acil çözüm bekleyen sorunları mı oluşturmaktadır? Ekonomi Reform Paketi’nde girdi maliyetlerinin düşürülmesine ilişkin yöntem, ithalat bağımlılığının azaltılmasına yönelik önlem, çiftçinin üretim araçlarının haczedilmesini durdurmak için ve çiftçinin artan borçlarına dair destekleyici bir plan neden yer almamıştır?”

 ERKEN UYARI 2017’DE KURULMADI MI?

 CHP’li Özer, Tarım Bakanına pakette açıklanan erken uyarı sistemini de sordu. Özer’in önergesindeki ifadeleri şöyle:

“Ekonomi Reform paketini açıklayan Cumhurbaşkanı gıda zincirinin anlık takibini sağlamak üzere “Bir erken uyarı sistemi kuruyoruz, karar alma hızımız artacak” demiştir. 2017’de, dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığı yaptığı Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin 21.02.2017 tarihli toplantısı sonrasında, “Oluşturulan Erken Uyarı Sistemi’nden elde edilen sinyaller değerlendirilmiş, kısa vadede sonuç üretecek ürün bazlı tedbirlerin alınması karara bağlanmıştır” ifadeleri basına yansımıştı. Bu durumda ‘kuruyoruz’ dediğiniz sistemin daha önce kurulduğu söylenen sistemden farkı nedir? ‘Kuruyoruz’ dediğiniz sistem erken uyarı sistemiyse, 2017’de kurulduğu söylenen sistem nedir?”

 DİTAP’IN PERFORMANSI NEDİR? 

Açıklanan pakette Dijital Tarım Pazarı DİTAP’ın çiftçiye pazar olacağının söylendiğini belirten Özer, depolarda çürümeye bırakılan soğan ve patateslere neden çözüm olamadığını da sordu. Özer şu ifadelerde bulundu:

“Bakan Pakdemirli 12 Mart 2021 tarihinde yaptığı twit paylaşımında, “Dijital Tarım Pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecektir” demiştir. DİTAP’ın resmi sitesinde de şöyle denilmektedir: DİTAP devreye alındığı 29 Nisan 2020 tarihinden itibaren Gerçek / Tüzel kişiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmakta, Üretici ve Alıcı pozisyonlarında gerçek kişiler, Özel kurumlar ve Kamu kurumları tarafından tercih edilmektedir.  DİTAP’ın kullanım yoğunluğu nedir? Kullanıcı gerçek kişi, özel kurum ve kamu kurumu sayısı nedir? Bugüne kadar yapılmış olan normal satış rakamları nedir? Beklenen performans yakalanmış mıdır? DİTAP çiftçinin deposunda çürümekte olan soğan ve patateslere neden çözüm olmamıştır? Bu ürünler eden neden çürümeye