Milli kürekçi Onat Kazaklı, İtalya’da düzenlenen Tokyo 2020 Avrupa Elemeleri’nde erkekler tek çiftede (M 1x) olimpiyat kotası elde etti.

Türkiye Kürek Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, İtalya’nın Varese şehrinde yapılan Avrupa Kıtası Olimpiyat Eleme Yarışları’na katılan milli sporculardan Onat Kazaklı, M1x (Erkekler tek çifte) Final A yarışında 6. oldu.

Bu sonuçlarla Onat Kazaklı, M1x kategorisinde olimpiyat kotası elde edip, Tokyo Olimpiyatları’nda yarışmaya hak kazandı. Türkiye Kürek Federasyonu, bu başarısından dolayı ay-yıldızlı sporcuyu ve teknik ekibini tebrik etti.

Öte yandan, hafif kilo kadınlar iki çiftede (LW2x) Mervenur Uslu ve Elis Özbay’ın Final A’yı dördüncü, hafif kilo erkekler iki çiftede (LM2x) ise Fatih Ünsal ile Enes Gök’ün Final A’yı altıncı sırada tamamladıkları aktarıldı.

Bugün Avrupa Olimpiyat Eleme Yarışları‘nın final yarışları düzenlendi. Yarışlarda Fatih Ünsal ve Enes Gök’den oluşan LM2x (Hafif Kilo Erkekler İki Çifte) ekibimiz A Final’de Ukrayna, Portekiz, Rusya, Avusturya, Yunanistan’ın ardından yarışı 6. olarak tamamladı. LW2x (Hafif Kilo Kadınlar İki Çifte) ekibimiz Mevenur Uslu ve Elis Özbay Rusya, Yunanistan, Avusturya’nın ardından 4. olarak tamamladıkları yarışta, 5. Letonya, 6. Macaristan oldu. Türkiye’nin en güçlü aktif kürek sporcusu Onat Kazaklı M1x (Erkekler Tek Çifte) kategorisinde A/B Yarı Final yarışında Yunanistan, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Slovakya ekipleriyle yarıştı ve 2. olma başarısını gösterip A Final’e katılmaya hak kazandı. Onat Kazaklı A Final’de Yunanistan, Rusya, Macaristan, Sırbistan, Avusturya’nın ardından gelip yarışı 6. olarak tamamladı.

Avrupa Olimpiyat Eleme Yarışları’nda M1x kategorisinde 3, LM2x kategorisinde 2, LW2x kategorisinde 2 kota verilecek. Olimpiyat kotası kazanan ülkelere 14 Nisan tarihinde organizasyona katılıp katılmayacakları sorulacak ve 24 Nisan’a kadar cevap vermeleri istenecek. 14 Nisan’da ilan edilmesi beklenen Olimpiyat kotasının 24 Nisan’da netleşmesi bekleniyor.

2019 Dünya Kürek Şampiyonası’nda 25 ülke olimpiyat kotası kazandı. Rusya, Ukrayna ve Portekiz Dünya Şampiyonasında herhangi bir kota kazanmadığı için Avrupa Olimpiyat Eleme Yarışları’nda iki kota hakkı bulunuyor. Yunanistan 2019 Dünya Kürek Şampiyonası‘nda W2- kategorisinde kota kazandığı için Avrupa Olimpiyat Eleme Yarışları’nda bir kota hakkı bulunuyor. M1x yarışında birinci gelen Yunaistan’ın kota hakkı burada geçerli olacak. Rusya W1x ve LW2x ketgorilerinde birinci gelip M1x kategorisinden daha iyi bir netice elde ettiği için kota hakkını W1x ve LW2x kategorilerinde kullanıyor. Macaristan sadece M1x kategorisinde kota hakkını kazandı. 2019 Dünya Kürek Şampiyonası’nda M2- kategorisinde Sırbistan, W1x kategorisinde Avusturya kota hakkı kazandığı için Avrupa Olimpiyat Eleme yarışlarında birer kota hakları bulunuyor. Sırbistan W1x kategorisinde 3. M1x kategorisinde 4. olduğu için daha iyi derece elde ettiği W1x kategorisinde kota hakkını kullanacak. Avusturya LW2x kategorisinde 3. olduğu için kota hakkını burada kullanacak. Son olarak Türkiye M1x kategorisinde Onat Kazaklı ile kota hakkı kazanmış oluyor.

Avrupa Olimpiyat Eleme Yarışları‘nda muhtemel kota kazanan ülkeler aşağıdaki gibidir:

W1x : Rusya, Ukrayna, Sırbistan

LW2x : Rusya, Avusturya

LM2x : Ukrayna, Portekiz