Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyumda, pandemi sürecinde 24 saat kesintisiz hizmetle ön safta yer alan hemşirelerin sağlık sisteminin bel kemiği olduğunu vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından kamu ve özel sağlık kuruluşları ile meslek örgütlerinin iş birliği ile 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında “Hemşireler Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses Sempozyumu” düzenlendi. Microsoft Teams programı ve Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlanan sempozyuma
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer, Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik ile çok sayıda akademisyen, hemşire ve öğrenci katıldı.
SAĞLIK SİSTEMİNİN BEL KEMİĞİ
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2020 Mart ayından itibaren tüm dünyada sağlık çalışanları olarak oldukça zorlu bir süreç yaşadıklarını vurguladı. Rektör Özkan, “Covid-19 pandemisi daha önce deneyimlemediğimiz bir süreç ve bu durum sağlık çalışanları üzerinde çok büyük bir yük oluşturdu.
Her bir sağlık çalışanı için oldukça zorlayıcı olmakla birlikte bakım hizmetlerinin sunumunda sağlık sisteminin bel kemiğini oluşturan hemşirelerimiz için bu sürecin biraz daha zorlayıcı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Hemşirelerimiz bu pandemi sürecinde 24 saat kesintisiz hizmetle ön safta yer almaktadırlar.
Bu vesileyle pandemi döneminde vatandaşlarımızın sağlığı için canını feda eden sağlık şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, bir yılı aşkın süredir ailelerinden ve sevdiklerinden ayrı kalarak gece gündüz demeden çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza da minnettarlığımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Özkan, sağlık çalışanları için oldukça yoğun geçen pandemi sürecinde, hemşirelerin yaşadıkları sorunlar, sorunlarla baş etme yöntemleri, daha kaliteli ve nitelikli sağlık bakımı sunumunda hemşirelerin geleceğe nasıl yön verecekleri konusunda yapılan sempozyumun önemine dikkat çekti.
HEMŞİRELERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI
Sempozyuma ev sahipliği yapan Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer ise, 20 yılı aşkın süredir fakülte olarak kutlanan Hemşirelik Haftası’nın bu yılki temasının Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) tarafından “Hemşireler Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses” olarak belirlendiğini söyledi. Dekan Özer, Antalya ili Hemşirelik Haftası bilimsel etkinliklerinin bu temaya ve yaşanan pandemi sürecinde sağlık çalışanları ve özellikle de hemşireler üzerine etkilerine dayalı olarak planlandığını ve katılımcıların sunumlarıyla meslektaşlarının yaşadığı sorunlara çözüm önerileriyle katkı sağlayacağını vurguladı.
“HEMŞİRELER EN ÖN SAFTA MÜCADELE ETTİ”
Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür de hemşirelerin pandemi sürecinde verdiği fedakar mücadeleye vurgu yaptı. İl Müdürü Hülür, “Pandemi döneminde sağlık sistemimizin en önemli parçası olan hemşirelerin arkadaşlarımızın ne kadar önemli bir görevi olduğunu hep birlikte bir kez daha görmüş olduk. Antalya ilinde toplamda 22 bin sağlık çalışanı var. Bu sağlık çalışanının 8000 civarını ebe ve hemşireler oluşturmakta.
Bu süreçte pandemiden etkilenen personel durumuna baktığımızda maalesef yüzde 30 kadar hemşirenin, 1378 kişi ile etkilendiğini görüyoruz. Bunun yanında doktorlarımız ve diğer personeller şeklinde devam ediyor. Hemşire grubu pandemide özellikle hasta ile ilk karşılaşan personeller olduğunu hepimiz biliyoruz. Aile fertlerinin bile zaman zaman uzaklaştığı bir durumda kendi hayatlarını kenara bırakarak en ön safta mücadele ettiler.
Tüm sağlık camiası adına hepsini yürekten kutluyorum.” ifadelerini kullandı. Sempozyumda ayrıca Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Şükran Ünal Çiloğlu ve Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı da birer konuşma yaptı.
“HEMŞİRELER OLMADAN SALGINLARA KARŞI SAVAŞI KAZANAMAYIZ”
Açılış konuşmalarının ardından ‘COVİD-19 Pandemisinde Türk Hemşireler Derneği’ başlıklı sunumunu yapan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik hemşirelerin pandemi sürecinde yaşadıklarını aktardı. THD verilerine göre Covid-19 salgını sürecinde hemşirelerin %72’sinin tükenmişlik %49,5’inin umutsuzluk, %45,9’unun endişe, %37,3’inin desteksiz, %32’sinin öfkeli, %12,2’sinin bu sürecin kahramanı, % 6,6 sının güçlü hissettiğini belirten Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, bu sürecin tüm dünyada hemşirelik mesleğinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu, iyi eğitim almış nitelikli ve deneyimli hemşirelere ihtiyaç duyulduğunu, hemşireler olmadan ülkelerin salgınlara karşı savaşı kazanamayacağını bir kez daha ortaya konduğunu söyledi.
İlk oturumda ayrıca Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ilgaz Uluslararası Hemşireler Birliği 2021 yılı temasını sundu. 2021 Yılı Antalya İli Hemşirelik Haftası Sempozyumu ikinci oturumunda ise Hemşire Mine Oruç Covid 19 sürecinde hemşireler ile yapmış olduğu araştırmayı, Psikolog Caner Karabacak ‘Pandemi Döneminde Sağlık Personeline Psikososyal Destek’ başlıklı sunumunu, Hemşire Ayla İskenderoğlu ‘COVID-19 ve Sağlık Kahramanları’ başlıklı video sunumunu, Hemşire Gökçen Atik ‘COVID 19 Yoğun Bakım Ünitesinde Hemşirelik Süreci’ başlıklı kısa film sunumunu ve Hemşire Şükran Balcı da ‘Filyasyon Ekibinde Hemşirenin Bir Günü’ başlıklı deneyim paylaşımını gerçekleştirdi.
HEMŞİRELİK HAFTASI KUMLUCA’DA DA KUTLANDI
Akdeniz Üniversitesi Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Hemşirelik Haftası kutlandı. Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik kapsamında Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Gamze Teskereci tarafından “Hemşireler Geleceğin Sağlık Bakımı için Öncü Ses”tir adlı teması sunuldu. 16-18 Mayıs Tarihleri arasında üç gün boyunca süren etkinliklerin ilk gününde Dr. Öğr. Üyesi Aysun Ünal’ın moderatörlüğünde “Patricia Benner Modeli:
Acemilikten Uzmanlığa Hemşirelik Uygulamalarında Klinik Bilgelik ve Beceri Edinimi Deneyimleri” paneli gerçekleştirildi. 17 Mayıs Salı günü öğrenci Hemşirelerin sunumuyla “Covid-19 pandemi sürecinde öğrenci hemşirelerin mesleki değerleri nasıl etkilendi?” paneli gerçekleştirilirken 18 Mayıs Çarşamba günü de Prof. Dr. Süreyya Karaöz’ün “Bakım Gücümüzün Farkında mıyız” konferansı ile son buldu.