Antalya’nın önemli mirasları arasında yer alan, 1934 yılından 1952’ye kadar Halk Evi, 1952’den 2016’ya kadar Belediye Hizmet Binası olarak kullanılan Karaalioğlu Parkı içindeki Eski Büyükşehir Belediye Binası, artık Antalyalıların kültür ve tanıtımına hizmet verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in talimatlarıyla Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilen hizmet binası fuaye alanında Antalya Sergisi yer alacak. Son aşamaya gelen projeyle vatandaşlar ve kente gelen misafirler Antalya’nın tarihini derinlemesine öğrenme şansını elde edecek.

ANTALYA’NIN RUHUNU YANSITACAK

Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İsmail Oskay, Karaalioğlu Parkı içinde yer alan Eski Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nı Antalya Sergisi ile tekrardan vatandaşa kazandıracaklarını söyledi. Oskay, “Antalya’nın kent belleğinde ve hafızasında çok önemli bir yeri olan bu bina 1934’da yapılmış ve 1950 yılında kadar Halkevi olarak kullanılmış. 1952 yılından sonra da Belediye Binası olarak hizmet vermiş. Başkanımız Muhittin Böcek’in talimatıyla binanın fuaye alanına bir Antalya Sergisi açıyoruz. Tüm küratörlüğünü kendi personelimizle yaptık. Son rötuşlar yapılıyor. Sergide Antaya’mızı en güzel şekilde tanıtıyor ve anlatıyoruz” diye konuştu.

ANTİK DÖNEMDEN GÜNÜMÜZE ANTALYA

Antalya Büyükşehir Müzeler Şube Müdürü Arkeolog Mehmet Şengül, Antalya Kent Tarihi Sergisi’nin kronolojik olarak Prehistorik dönemden başlayarak Antik döneme oradan da günümüze kadar olan dönemi aktardığını ifade etti. Şengül, “Ziyaretçilerimize antik dönemden bugüne Antalya’nın en önemli anlarını en önemli karakterlerinin üzerinden anlatmaya çalıştık” dedi.

TEKELİOĞLU AİLESİ ÜZERİNDEN ANTALYA TARİHİ

Türk İslam Dönemi içeriğini araştırarak sergiye kazandıran Kent Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Dr. Evren Dayar, sergiyi gezenlerin o dönem Antalya’sını yaşayacaklarını söyledi. Dayar, şu bilgileri verdi: “Türk-İslam dönemini Selçuklularla başlatıyoruz. Daha sonra Antalya’nın Osmanlı egemenliğine giriş sürecini anlatıyoruz. Tekelioğlu ailesi üzerinden bir kent tarihi anlatısı sunuyoruz. 19. Yüzyılı ise modernleşme ve göçler ekseninde anlatıyoruz. 20. Yüzyılda da Milli Mücadele, Antalya Basın tarihine değiniyoruz. Sergimiz içerik açısından son derece dolu. Antalya tarihini Karain’den günümüze belli başlı ana hatlarıyla anlatan bir sergi.”

TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDAN 20. YÜZYILA

Sergi tasarımını yapan Büyükşehir Belediyesi Kent Araştırmaları Merkezi’nde görevli İç Mimar Nilay Başer, eski Halk Evi binasının başlı başına bir sergi metni olmasının bilinciyle yapıya en uygun şekilde müdahale ederek, yalın bir dilde sergiyi bir hatırlatma aracı olarak kurguladıklarını ifade etti.