“İŞÇİNİN KARA GÜN PARASINI DA MI YOK ETTİNİZ?”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, pandemi devam etmesine rağmen istihdamın korunması amacıyla uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin uzatılmamasını TBMM gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak,“ Hem iş dünyası hem çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin devam etmesini talep ediyor. Pandemi de henüz sona ermedi. Tüm dünyada dördüncü dalga endişesi hakim. Bu ortamda 2 milyon 173 bin kişinin faydalandığı desteklerin uzatılması talebini iktidarın görmezden gelmesi akla başka soruları getiriyor. Kağıt üzerinde İşsizlik Sigortası Fonu’nda gözüken 86 milyar lira, Fon’da değil mi? 86 milyar lira nerede? İşçinin kara gün parasını da mı yok ettiniz? ” dedi.

 Pandemide Türkiye’nin halkına en az doğrudan destek veren ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Budak, şöyle konuştu:

“İşsizlik Sigortası Fonu Mayıs Bülteni’ne göre, 1 milyon 176 bin kişi Kısa Çalışma Ödeneği’nden, 996 bin 727 kişi ise Nakdi Ücret Desteği’nden faydalanıyor. Desteklerin sonlanmasıyla 2 milyon 173 bin 544 kişi işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bu kadar fazla insanı etkileyecek bir mesele de iktidar neden önlem almaz? Fon’da 9 Haziran 2021 tarihi itibariyle halen 86 milyar 958 milyon lira kaynak olduğu gözüküyor.

Yılbaşında 99 milyar 995 milyon lira fonun kaynağı var. Yani 6 ayda sadece 13 milyar liralık bir ödeme yapıldı. Var olan kaynakla çok rahat yılsonuna kadar bu ödemeler devam edebilir. Emekçilerin alınteri ile biriken kaynakları emekçilerden esirgeniyor. İktidarın sicili hem Merkez Bankası’nın buharlaştırılan 128 milyar dolar rezervi hem de Merkez Bankası’ndaki yedek akçeye el konulması nedeniyle zaten bir hayli kabarık. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki kaynağın neden kullanılmadığı açıklanmalı.”

 FON’UN KAYNAKLARI HANGİ BANKALARDA?

Budak, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Pandemi henüz sona ermemesine rağmen istihdama yönelik verilen Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği ödemeleri neden sonlandırılmaktadır? Bu uygulamaların sona ermesinden etkilenecek 2 milyon 173 bin 544 kişi için farklı bir önlem öngörülmekte midir? Fon’un elinde bulunan tahvillerin ortalama vadeleri kaç yıldır? Fon’un mevduat hesapları vadeli midir? Öyleyse, mevduatlar hangi bankalarda hangi koşullarda değerlendirilmektedir?