İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Başaran, tüm ülkede yaşanan zam furyasının tarım sektörünü vurduğunu ve buna isyan eden üreticinin artık ayakta durmakta zorlandığını söyledi. Hafta sonu Kumluca Hali’nin sezon açılışa katıldığını ve burada hem hal esnafı hem de sera üreticileriyle sohbet etme fırsatı bulduğunu kaydeden Başaran, “Serada ürünü olan çiftçimiz, bırakın para kazanmayı en azından sezonu zarar etmeden kapatmak için kara kara düşünüyor” dedi.
MALİYET ARTIŞI İSYAN ETTİRDİ
Sık sık ilçeleri ziyaret ederek özellikle üreticilerle bir araya geldiğini ve onların sorunlarını dinlediğini hatırlatan Başkan Başaran, “Ülkemizde yaşanan hayat pahalılığı, her sektörü olduğu gibi tarım sektörünü de vurdu. Maliyetlerin inanılmaz derecede artmasıyla üreticimiz önünü göremez hale geldi. Gübreden, tarım ilaçlarına kadar her şey neredeyse 2’ye ya da 3’e katlanmış durumda. Örneğin, gübre 200 TL iken 600 TL’ye, daha 3 ay önce 400 TL olan Üre 770 TL’ye, yine 3 ay önce 500 TL olan Fosforik Asit 1750 TL’ye yükseldi.
Aynı şekilde 3-4 ay önce 250 TL olan MAT 620 TL’ye çıktı. 12 TL bandında olan naylon 3’e katlanarak 38 TL oldu. Bunun yanında domates fidesi 4 TL’den 6 buçuk TL’ye çıktı. Yakın zamanda 10 TL olması bekleniyor. Üreticinin kullandığı tarımsal elektrik bilindiği gibi ticari oldu ve yüzde 60-70 zamlandı. Mazotun durumu ise malum. Onun fiyatı da dolardaki fahiş yükseliş nedeniyle ikiye katlandı. Açıkçası durum bu kadar vahim” diye konuştu.
KOMİSYONCULUK, TARIMIN
VE ÜRETİCİNİN SİGORTASIDIR
İhracatta yaşanan sıkıntı ve mevcut AKP Hükümetinin komisyonculuğu kaldırmak istemesi konusuna da değinen Başaran, şöyle devam etti: ”İhracatta yaşanan en küçük bir kriz, ürünlerimizin gümrüklerde bekletilmesi sonucu bozulmasına dolayısıyla iş yapan firmalarımızın zarar etmesine neden oluyor. Özellikle biber konusu sıkıntılı. ‘Kimyasal var’ denilerek Rusya’ya ihracat yapılamadı.
Biberler elde kaldı ve ürün para etmedi. Dolayısıyla üretici çok dertli. Şu anda en büyük sıkıntı üreticinin ve ihracatçının önünü görememesi. O yüzden AKP Hükümetinin üreticinin önünü açmasını, köstek değil destek olmasını istiyoruz. Komisyonculuğun kaldırılmak istenmesi ise ayrı bir sıkıntı. Komisyonculuk, tarımın ve üreticinin sigortasıdır. Komisyoncu üreticiden aldığı ürünü aynı fiyata aracıya satar. Bunun karşılığında da üreticiden yüzde 8 komisyon alır. Yani iddia edildiği gibi ürünlerin fiyatının artmasında bir rolü yoktur.”