CHP 26. dönem Antalya Milletvekili adayı Barış İşbilen, seçimlerde %10 engelli kotası olmasını içeren teklifini CHP ve İyi Parti yönetimlerine sundu. Hasta Yakınları ve Engelliler Derneği'nin (HAYED) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında TBMM'ne yaptığı ziyarette, dernek heyeti ile birlikte bulunan CHP 26. dönem Antalya Milletvekili Adayı Barış İşbilen, TBMM'nde engelli temsiline ilişkin %10 kota getirilmesini içeren teklifini CHP ve İyi Parti temsilcilerine verdi.

%10 engelli kota talebinin gerekçesinde BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'ya da atıfta bulunan İşbilen, engellilerin kendilerini doğrudan ilgilendirenler de dâhil olmak üzere politika ve programlarla ilgili karar alma süreçlerine etkin olarak katılabilmelerini sağlayabilmek amacıyla TBMM’ne engelliler için %10 kota talebini iletti.

Barış İşbilen, talebinin gerekçesinde şunlara yer verdi. "3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilik olgusunda farkındalık yaratma günü olmasının yanında özellikle siyasetçiler için gelenekselleşmiş olan, tekerlekli sandalyede ya da beyaz baston ile fotoğraf paylaşma ve yemek düzenleme organizasyon gününe dönüşmüştür. 31 Mart 2019 öncesinde ‘’siyasi partilerimizin belediye meclis oluşumunda engellilerin temsiliyetine gösterecekleri duyarlılık samimiyet testi olacaktır.’’ vurgusunu yapmıştık.diye sözlerine ekledi.

İşbilen, ''Seçim sonucunda hepimizinde bildiği gibi meclis oluşumlarında yetersiz hatta çoğu il ve ilçede hiç temsiliyet olmadığı bilinmektedir. Oysa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 13 Aralık 2006 tarih ve A/RES/61/106 sayılı kararı 3 Mayıs 2008 tarihinde kabul edilmiş, lkemiz tarafından da imzalanarak 3 Aralık 2008 tarihinde yürürlüğe giren Engellilerin Haklarına ilişkin sözleşmenin ilgili maddesi: o)Engellilerin kendilerini doğrudan ilgilendirenler de dâhil olmak üzere politika ve programlarla ilgili karar alma süreçlerine etkin olarak katılabilmeleri gerektiğini dikkate alınması hususundaki anlaşılmaya varılmış olmasına rağmen, bugüne kadar gerekli çalışmaların yapılmamış olması da hepimiz tarafından net olarak görülmektedir.'' dedi.

İşbilen sözlerine ilave olarak, ''Engellilerin sağlık, eğitim, iş ve sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunlar yerine, seçilme hakkı sorunlarından söz açmanın nedeni, günümüze kadar giderek büyüyen sorunlarını çözülmemiş ve artık çözülebileceğine inancın engelli vicdanında kalmamış olması ve bu sorunları sadece ve sadece engellilerin çözebileceği düşüncesidir. Bu vesile ile; Anayasamızın 10. Maddesi ‘’(Ek: 7/5/2010-5982/1. md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz’’ ilkesi ve Ülkemiz tarafından kabul edilmiş ve yürürlükte olan BM Engelli Hakları sözleşmesinin ‘’o) Engellilerin kendilerini doğrudan ilgilendirenler de dâhil olmak üzere politika ve programlarla ilgili karar alma süreçlerine etkin olarak katılabilmelerini sağlayabilmek amacıyla TBMM’ne engelliler için %10 kota talebini tüm siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. 3 Aralık 2021’de bu defa size inanmak istiyoruz."dedi.