TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 Yılı Bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu konuşmasında geçtiğimiz Temmuz ayında Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşanan orman yangınlarından zarar gören vatandaşların sorunlarını dile getirdi.  Vatandaşın kaç para ödeyeceğini bilmediğini söyleyen Arı, “60-70-80 yaşında insanlar açık sözleşmelerle borçlandırıldı. 80 yaşındaki vatandaşın yirmi sene borç altına sokulması ne demektir? Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Alanya ve Gazipaşa ilçelerindeki halkımızın mağduriyetinin giderilmesi ve evi yapılacak vatandaşlardan bir kuruş dahi talep edilmemesi gerekir. Yangından zarar gören vatandaştan para istenilmesin, ormandan satılan elde edilen paradan karşılanmalıdır.” dedi.

 YANGINLA MÜCADELE YERİNE SİYASİ MÜCADELEYİ TERCİH ETTİNİZ.

Milletvekili Arı, “Antalya, adı Manavgat yangınıyla anılan ancak Akseki, İbradı, Gündoğmuş ilçelerimizde ve Alanya'da da yine etkisini gösteren bir yangın sürecini yaşadı. Bu orman yangınları sürecinde bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı maalesef, yangınları söndürmede başarısız oldu ve kaderine terk edilmiş bir yangın süreci yaşandı. Gerekli uçak ve helikopterlerin kullanılmasında maalesef, yeterli olunamadı. Yangınla mücadele yerine siyasi mücadele tercih edildi. Şimdi, böyle bir hâlde vatandaşlarımız şu an kaderine terk edilmiş durumda. Binlerce vatandaşımızın evi yandı, ahırı yandı, hayvanlarını kaybetti.” dedi.

 VATANDAŞ KAÇ PARA ÖDEYECEĞİNİ BİLMİYOR. ÇÜNKÜ SAKLANIYOR, SÖYLENMİYOR, GİZLENİYOR.

Sözlerine şimdi burada ciddi bir mağduriyet var diyerek devam eden Arı, “Cumhurbaşkanı geldi "Evlerinizi yapacağız yüzde 60'ı bizden yüzde 40'ını siz ödeyeceksiniz." dedi. Üç gün sora Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı geldi "Evleriniz yapılacak, yüzde 50'sini devlet olarak biz ödeyeceğiz, yüzde 50'sini siz ödeyeceksiniz." dedi. Yani daha iki gün içerisinde bile yüzde 10 değişti. Sonrasında ne oldu? Vatandaşa açık sözleşmeler imzalattırıldı. Vatandaş ne ödeyeceğini şu an bilmiyor ama bir taraftan evlerin yapımı ihaleye verildi. Bakın, bir tarafta müteahhitler şu an evlerin inşaatlarına başladı ancak vatandaş kaç para ödeyeceğini bilmiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a "Bu evler kaç paraya yapılıyor, vatandaş kaç para ödeyecek?" diye sordum. Çünkü bu insanlar, 60 yaşında, 70 yaşında, 80 yaşında insanlar açık sözleşmelerle borçlandırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısının verdiği cevabı size söylemek istiyorum: "Fiyatlar ve indirim oranları netleşmediği için vatandaşlara bildirim yapılmamıştır." Bu nasıl bir rezalettir? İnşaat başlamış, müteahhit işi almış, vatandaşa boş sözleşme imzalatılmış ama vatandaş kaç para ödeyeceğini bilmiyor. Çünkü saklanıyor, söylenmiyor, gizleniyor.” dedi.

 SEKSEN YAŞINDAKİ VATANDAŞIN YİRMİ SENE BORÇ ALTINA SOKULMASI NE DEMEKTİR?

Bu yangın klasik sıradan bir yangın değildir. Klasik bir şekilde evi yanmış bir vatandaşın yangın süreci değildir diyen Milletvekili Arı, “Burada devletin görevini gereği gibi yapmaması nedeniyle, gerektiği gibi mücadele edip ormanları söndüremediği için binlerce vatandaşımız mağdur olmuş durumdadır. Vatandaşımızın evi zaten yanmış, o evdeki anıları yanmış, geçmişi yanmış, eşyaları yanmış, tüm hatıraları yanmış. Şimdi ne denmekte? Yapılacak evin yüzde 50'sine yirmi yıl süreyle kredi borçlandırması yapılmakta. Zaten 60 yaşına, 70 yaşına, 80 yaşına gelmiş bu vatandaşın yirmi sene borç altına sokulması ne demektir? İnşaatın müteahhide verildiği gün koşullarındaki fiyatlara göre para istenilmelidir. Bu süreçte inşaat maliyetlerine gelen artıştan vatandaş etkilenmemelidir.” dedi.

 DEVLET ZARARA UĞRATILMIŞTIR.

Bir diğer konu da Manavgat orman yangını sonrası hasar gören 7 milyon m3 hacmindeki ağacın 5,7 milyon m3’ü alelacele satılmasıdır diyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Manavgat orman işletme müdürlüğü tarafından yapılan ihalelerde iddia odur ki;

·      İhale partileri büyük tutulmuş, küçük firmaların ihalelere girme fırsatı önlenmiş, ihalelerin büyük kısmını adrese teslim olmuştur.

·      Hızlı satış için ağaçlar damgalanmadan (hacimlenmeden, çap ölçümü yapılmadan) ihale edilmiştir.

·      Birim fiyat tespitleri düşük tutulmuştu. Verim yüzdesi düşük tutulmuş. Yangın sonrası hasarlı olan ağaç satış fiyatı 250-300 TL/m3 olması gerekirken, 60-70-110-150 TL/m3’ten ihaleler yapılmıştır. Yangın hasarı olmayan ağaç satışı 550-600 TL/m3 olduğu da dikkate alınmalıdır.

Devlet zarara uğratılmıştır. Zarara uğratılmaya devam edilmektedir. Görevini kötüye kullananlardan bunun hesabı sorulmalıdır.” dedi.