Kepez Belediyesi’nin, senaryo dalında bu yıl altıncısını düzenlediği Ahmet Hamdi Tanpınar Ulusal Edebiyat Ödülleri’nde dereceye giren isimler ödüllerini aldı. Antalya Lisesi mezunu olan ve eserleriyle Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hatırasına ithaf edilen ulusal edebiyat yarışmasının ödül töreni Dokuma Modern Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Pandemi nedeniyle ödül töreni, kısıtlı sayıda bir davetlinin katılımıyla online olarak düzenlendi. Edebiyat yarışmasında ödül alan isimler de töreni online şekilde izledi. Salonun dekoru da, edebiyata vurgu yapan objelerle hazırlandı.
Kepez edebiyat yarışması marka haline geldi
Edebiyat yarışmasının Jüri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Canbulat, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Yarışmaya katılan tüm eserleri, jüri üyelerimizle değerlendirdik. Yarışmaya katılan 68 eserden değerlendirme sonucunda birinciliğe layık bir eser çıkmadı. Ancak 2, 3. ve teşvik ödülü şeklinde jürimiz bir takdir kullandı. Kepez Belediyesi Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Ödülleri’nin, Türkiye'de bir marka haline gelen bir yarışma olduğunu gözlemliyoruz. Bu yarışmadan Türk Edebiyatına yeni yazarlar, yeni senaristler kazandırma arzusundayız. Bu bakımdan Kepez Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu edebiyat yarışması değerli bir organizasyondur. Umuyorum bu yarışma, ulusal ve uluslararası anlamda Türkiye'nin renkli bir yarışması olarak ilelebet varlığını devam ettirir.”
Yarışmaya online tören
Daha sonra kürsüye gelen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, töreni neden sanal ortamda yaptıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Gönül arzu ederdi ki bugün, geniş bir katılımla bundan önceki 5 yarışmada olduğu gibi büyük bir heyecan içerisinde, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın ruhuna uygun bir biçimde bu ödül törenini ifa edelim. Ama bu mümkün olmadı. Pandemi şartları sebebiyle ödül törenini online ortamda, sınırlı bir katılımcı ile gerçekleştirdik.”
Ahmet Hamdi Tanpınar Antalya’nın hemşehrisi
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Antalya’da yaşadığını anımsatan Başkan Hakan Tütüncü, “Ahmet Hamdi Tanpınar, aslında hemşehrimizdir. Onunla gurur duyuyoruz. 1914-1918 yılları arasında babasının Antalya'da kadı olarak görev yapması sebebiyle Antalya'da yaşamış ve bu güzel şehrin havasını tam 4 yıl boyunca teneffüs etmiş, Antalya Lisesi’nden mezun olmuş ve Türk edebiyat tarihinin en büyük isimlerinden birisi. Aslında şehirler, böylesi değerlere sahip olmakla iftihar ederler. Ahmet Hamdi Tanpınar gibi bir büyük üstada sahip olmak Antalyalılar için büyük bir onur vesilesidir.” ifadesini kullandı.
“Tanpınar, edebiyatın şeref madalyasıdır”
Başkan Tütüncü, konuşmasında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın edebi kişiliğine de değinerek, şunları kaydetti: “Yeniden Ahmet Hamdi okuyanlar, Ahmet Hamdi'nin aradan yıllar geçtikten sonra ne dediğini anlamaya çalışanlar; Tanpınar’ın aslında ne kadar büyük bir edebiyatçı olduğunu, edebiyat tarihimizin adeta yürüyen bir şeref madalyası olduğunu çok iyi bilecekler. O hayatı boyunca hem öğretmenlik yaptı hem de yazarlık yaptı. Yetkin şiirleri, şehirlerle alakalı detaylı incelemeleri de var. Bütün bunlarla birlikte Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin anlı şanlı profesörlerinden de birisi. Edebiyata ilgi duyan herkesin, Tanpınar’ın o imbiklerinden geçirerek kurduğu cümlelerle oluşturduğu kitaplarına, makalelerine, Türk edebiyat tarihine geçmiş metinlerine bir kez daha ibretle, büyük bir heyecanla ama büyük bir dikkatle bakmalarını öneriyorum.”
Her vatandaşa Beş Şehir kitabı
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın en önemli kitaplarından birisinin, ‘Beş Şehir’ adlı eserini olduğunu belirten Tütüncü, “ Eğer elimde imkân olsaydı bu kitabı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen herkesin başucu kitabı yapması için büyük bir gayreti ortaya koyardım.” dedi
Yarışmaya katılan eserler kitaplaştırılıyor
Tütüncü, 6 yıldır büyük emeklerle belli seviyeye getirdikleri Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Ödülleri’nin, edebiyat dünyamıza önemli bir katkılar sağladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ahmet Hamdi Tanpınar adına bir edebiyat yarışması düzenlememiz, hemşehrimiz olması bakımından pek kıymetli ve bir kadirşinaslık ifadesi anlamında da çok değerlidir. Edebiyat tutkunu pek çok genç, yetişkin hünerli kalem 6 yıldır bu yarışma için akıl yürüttüler, fikir ürettiler, düşünce geliştirdiler. Bunların hepsini bir kitap halinde şehrin kütüphanelerine ve zamanı bir not olarak düştük. İnşallah bu yıl yarışmaya sunulan ürünleri de belediyemiz kitap haline getirecek.
“Edebiyat yarışması düzenleyen iki belediyeden biriyiz”
6 yıl boyunca bu yarışmaya emek vermiş başta jüri üyelerimiz olmak üzere, edebiyat camiamızın seçkin insanlarını hürmetle, şükranla yâd etmek istiyorum. Allah emeklerinden razı olsun. Yarışmaya sunulan eserler, çok uzun yıllar sanat dünyamız da önemli bir fener olarak bir yerlerde duracak ve bu eserler ilgisini çeken herkesi de aydınlatmaya devam edecek.
Bu edebiyat yarışmasını 6 yıldır sürdürebilmek pek kolay bir iş değil. Türkiye’nin Ahmet Hamdi Tanpınar adına edebiyat yarışması düzenleyen iki belediyesinden birisiyiz. Kültürel kalıcılık ve süreklilik bakımından önümüzdeki yıllarda bu yarışmanın çok daha başarılı olacağını, çok daha iyi bir noktalara geleceğini ve edebiyat dünyamıza önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.
Bu yıl yarışmayı ciddiye alıp, senaryo alanında kafa yorup edebi eserler üreterek bu yarışmaya katılanları kutluyorum. Onların emeklerini aziz olarak kabul ettiğimi belirtmek istiyorum. Yarışmanın neticesinde dereceye giren katılımcılara gönülden kutluyor ve kendilerine hayat boyu başarılar diliyorum.”
Orhan Pamuk ilk edebiyat ödülünü Antalya’da aldı
Antalya’daki yarışmalarda ödül almanın kıymetli olduğunun altını çizen Başkan Hakan Tütüncü, “Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk, ilk edebiyat ödülünü 23 yaşında Antalya’da kazandı. Pamuk, 1975 Antalya Film Festivali kapsamında açılan öykü yarışmasında üçüncülük ödülünü aldı. Bunu hesaba kattığımızda Antalya'dan ödül almanın edebiyatçılara çok iyi geldiğini söyleyebiliriz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Başkan Tütüncü, daha sonra törende yer alan jüri üyelerine plaket vererek, teşekkür etti.
Törene sanal ortamda bağlanan ödül alan isimler de düşüncelerini paylaştılar. Daha sonra bu isimlere, sanal ortamda ödüllerini verdiler.
Bu yıl senaristler yarıştı
Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Ahmet Hamdi Edebiyat Ödülleri, sinema sektörünün gelişimini desteklemek, senaristlere, senarist adaylarına destek olmak ve senaryo yazılımını özendirmek amacıyla senaryo dalında verildi. Eserleriyle Türk Edebiyatının önemli bir ismi olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın; saygıyla yâd edilmesinin amaçlandığı yarışmada, ‘Türkiye’de kadın olmak’ konusu işlendi.
‘Türkiye’de kadın olmak’ konulu Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Ödülü Senaryo Yarışması’na, Türkiye’nin farklı şehirlerinden 68 yazar katıldı.
Bu yıl birinci çıkmadı
Yarışmanın seçici kurulu, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Ödülü yarışma şartnamesi kapsamında 68 senaryo eserini değerlendirerek, dereceye giren eser ve yazarları belirledi. Seçici kurul, konunun ele alınışı ve filme dönüştürülebilirliği kriterlerinden dolayı birincilik ödülüne değer bir eserin olmadığına karar verdi.
Ödül alan isimler
Neslihan Bilgin Çelik, ‘Kusur’ adlı eseriyle ikincilik ödülünü, Eda Nur Kaldırım, ‘ Gülü Yitirmek’ eseriyle üçüncülük ödülünü aldı. Hayati Ateş de, ‘Çiçekli Fistan’ eseriyle teşvik ödünü kazandı.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Ödülü Senaryo Yarışması’nda ikinci olan esere 5 bin TL, üçüncü olan esere 3 bin TL, teşvik alan yazara da 2 bin TL ödül verildi.
Yarışmada dereceye giren ilk 20 eser de ‘Türkiye’de kadın olmak’ adıyla kitaplaştırılacak.