15 Ekim Dünya Beyaz Baston, Körler, Bağımsızlık ve Güvenlik Günü nedeniyle açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Av. Rahim Ezgi, eşit bireyler olarak yaşamak, engelli bireylerle ilgili düzenlemelerde söz ve karar sahibi olmak istediklerin söyledi.


"Bizler Antalya’da ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşayan tüm görme engelli bireyler olarak Cumhuriyetin 100. yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde eğitimden istihdama, ulaşımdan erişilebilirliğe birçok alanda hak etmediğimiz yaşam standartlarında yaşamaya mahkum edilmekteyiz" diyen Ezgi, "Bunun temel nedeni; kanun önünde eşitlik ilkesine uygun yasal düzenlemeler yapılmaması ve toplumsal bilinci oluşturamamaktır. Ayrıca 5378 Sayılı Engelliler Yasası, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasanın eşitlik ilkesine uygun düzenlemeler yapılmamasıdır" ifadelerini kullandı.


Eşit bireyler olarak yaşamak, engelli bireylerle ilgili düzenlemelerde söz ve karar sahibi olmak istediklerinin altını çizen Ezgi, "Bizler toplumun büyük çoğunluğunun zannettiği gibi merhamet nesnesi değil hak öznesi bireyleriz. Bizler yasalarla verilen hakların yönetmelik, genelge ve benzeri düzenlemelerle elimizden alınmasını istemiyoruz. Bizler iş yerlerimizde mobbing istemiyoruz. Yeterli ve verimli çalışabilmek için gerekli her türlü teknolojik ve fiziksel erişilebilirliğin tüm yaşam alanlarında, kamu ve özel sektörde yerine getirilmesini istiyoruz. Tek arzumuz herkesle eşit bireyler olarak yaşamak. Hiçbir ayrıcalık istemiyoruz. Cumhuriyet Türkiye’sine yakışır konforda yaşam sürmek istiyoruz. Buradan tüm dünyaya barış ve adalet çağrımızı da haykırmak istiyoruz. Filistin’de yaşanan vahşeti ve bu vahşeti yaşatan İsrail’i şiddetle kınıyoruz. Aynı yaşam alanlarını kavga etmeden bir arada paylaşabilmek en büyük arzumuzdur" dedi.