Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Avukat Rahim Ezgi Engelliler Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

    Bilindiği gibi ülkemizde 10-16 mayıs tarihleri engelliler haftası olarak kabul edilmektedir.

Bu haftada engellillerin sorunları ve çözüm önerileriyle alakalı farkındalık çalışmaları yapılır ve bu çalışmalar toplumun dikkatini  çekmek amacıyla basın açıklamalarıyla kamu oyu oluşturulmaya çalışılır. 

Bizde ALTINOKTA KÖRLER DERNEĞİ ANTALYA ŞUBESİ olarak sorunlara deyinmeye çalışacağız. 

1950 yılından beri hak temelli mücadelenin en önemli sivil toplum örgütü olan derneğimiz 1980 yılından sonra engellilerin hak öznesi olduğunu kamu oyuyla sürekli paylaşmakta, bu konuda sempozyumlar, çalıştaylar  ve basın açıklamaları yaparak eşit yurttaşlar  olduğumuzu topluma izah etmeye çalışmaktadır.

Ayrıca çözüm önerilerimiz çözüm mercii olan kurumlarla paylaşılarak kurumların sorumluluklarını yerine getirmesini talep etmektedir.

2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı engelliler yasası ve sonrasında imzalanan Birleşmiş milletler engelli hakları sözleşmesi temel hukuki dayanaklardır. Ancak bu süreçte yasal haklarımızı kullanma hususunda ciddi problemler yaşamaktayız. Biz ALTINOKTA KÖRLERDERNEĞİ OLARAK  EŞİT YURRTTAŞLAR OLDUĞUMUZU VE EŞİT HAK ve  SORUMLULUKLARA SAHİP   BİREYLER OLDUĞUMUZU BİR KEZ DAHA HAYKIRMAK İSTİYORUZ.

ELBETTE bizim erişile bilirlik gibi ciddi  ve hala çözüm bekleyen sorunumuz var. Ve bu sorun çözülmediği taktirde biz hiçbir şekilde yasal haklarımızı maalesef kullanamayacağız. Ayrıca eğitim ve istihtam gibi önümüzde ciddi sorunlar var ve bu sorunlar halA çözüm beklemekte.

Bu genel çerçeveden sonra birde yaşadığımız şehre bakalım toplu ulaşım hala engelliler içim sorun  kaldırımlar, parklar, eğitim ve sağlık merkezleri ve daha sayamadığımız bir çok yer erişile bilir değil.  Ancak daha vahim olanı bu konularda çözüm mercii olan başta belediyeler olmak üzere kurumlar hala ciddi bir aymazlık içindeler.Antalya son yıllarda hiç olmadığı kadar izah ettiğimiz konularda kötü. 

ANTALYABÜYÜK ŞEYİR BELEDİYE BÜNYESİNDE VAR OLAN engelli hizmet birimi engelliler yararına engellileri yaşam alanlarına çekecek projeler üretmenin çok uzağında.

Sayın Mustafa AKAYDIN zamanında alınan görme engellilerin kullanımına sunulan bilgisayarlar  şu anda atıl durumda.     

Maalesef bu süreçte engelli sivil toplum örgütleride gerekli tetkisel eylemleri ortaya koyamamaktadır.ve biz altınokta körler  derneği olarak bu alanda mücadele ederken yalnız kalmaktayız. Bu üzücü bir durumdur. Sadece belediyelerin verdiği yemeklere katılarak göstermelik hiçbir çözüm üretilmeyen toplantılara katılmak  yeterli değildir. Toplu taşıma araçlarının yetersiz ve kullanıma uygun olmadığı sesli sinyalizasyonların olmadığı kaldırımların problemli olduğu bir şehirde elbette belediye sorumludur.  

Hal böyleyken 10 mayısta engelliler haftası nedeniyle bazı engelli siviltoplum örgütlerinin büyükşehirbelediyesi pankartıyla yavuz Özcan parkından  cumhuriyet meydanına kadar balonlarla yürümesi mücadeleyi tavsatmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir.  

Soruyorum büyükşehir belediyesihangi problemleri çözmüşki siz böyle aymaz bir hareketin altına imza atıyorsunuz.kitlenizi neyle ikna edeceksiniz? Sonrasında tophane çay bahçesinde verilecek çay ve simitlemi peki yaşanan sorunlar ne olacak sadece görme engelliler değil yukarda anılan sorunların tamamına yakınını tüm engelliler canları acıyarak yaşamaktadırlar. Bu vesileyle  tüm engelli bireyleri tepki göstermeye         davet ediyorum.

 

ALTINOKTA KÖRLER DERNEĞİ ANTALYA ŞUBE BAŞKANI Av. Rahim EZGİ                                09.05.2023