Muratpaşa Belediyesi, iklim krizine dikkat çekmek için geçen yıl başlattığı +0,5 Akdeniz’in Geleceği çalıştaylarına bu yıl da devam ediyor. İlk yılında su politikaları üzerine odaklanan çalıştayın 2’ncisi, İklim Krizinde Yaşamaya Dair temasıyla, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde başladı. Uzmanlar ve akademisyenlerin katılımıyla iklim krizinin, gıda güvenliğinden halk sağlığına farklı boyutlarıyla değerlendirileceği çalıştay gün boyu devam edecek.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın açılışında CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Gökhan Günaydın’la birlikte milletvekilleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, sendikalardan temsilciler ve iklim aktivistleri de yer aldı.
İKLİM ANA ÇALIŞMA ALANI
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Uysal, iklim krizini ana bir çalışma alanı olarak tanımladıklarını söyledi. Antalya’nın da parçası olduğu Akdeniz çanağında krizin çok somut yaşandığını dile getiren Başkan Uysal, 2016’da nitelikli evsel atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayan Çevreci Komşu Kart projesiyle bu alandaki çalışmaların başladığını aktardı. Başkan Uysal, belediyenin çevre alanındaki çalışmalarını şöyle özetledi:
“Çevre eğitimi alanında çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) çevre eğitim etkinlikleri alanında verdiği ödülü üst üste 7 yıldır alıyoruz. 300 bin adet perlatör olarak da bilinen su tasarruf başlığının dağıtımı gerçekleştirdik. Kendi enerjisini üreten ve aynı zamanda akıllı sulama sistemine sahip parklarımızı yaygınlaştırıyoruz. Belediye hizmet binalarımızda karbon salınımı azaltmak için çalışmalarımız devam ediyor.”
‘BU DÜZEN DEĞİŞMELİ’
Başkan Uysal’ın davetiyle sahneye gelen 15 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sararafoğlu ise “Bize bırakılan mirası reddederek başka bir dünya olabileceğini göstermek için hala şansımız var” derken CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, çevreyle dost politikaları hayata geçirilmesi için ihtiyacın sadece iktidar değil düzen değişimi olduğuna vurgu yaptı. Günaydın, “Bu düzen değişimi içerisinde insan her şeyin efendisi olma yanılsamasından vazgeçmeli. Doğanın yalnızca bir parçası olarak onunla uyumlu çalışma gereğini ortaya koymalıdır. Bunun için de hep beraber yapmamız gereken çok şey var. Önümüzdeki günlerin hem teknik anlamda hem siyasi anlamda bu düşüncelerin yaşama geçirilebileceği bir zamanı bize getirmesi dileğiyle” diye konuştu.
YEŞİL EKONOMİ MODELİNİ ANLATACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç ise Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de iki termik santrale kömür sağlamak amacıyla Akbelen Ormanı'nda açmak istediği kömür madeniyle ilgili ilerleyen günlerde ciddi sıkıntılar yaşanacağını söyledi. Bölgede yargı süreci devam ederken bir yandan da ciddi bir direniş olduğunu belirten Öztunç, “Kömür çıkarmak için ormanlarını kesmek istiyorlar. Ama TBMM’ye özel bir yasa gelecek. Bir şirket için özel bir yasa getiriliyor” dedi. Türkiye’nin dört bir yanında büyük bir ağaç katliamı yaşandığını belirten Öztunç, şöyle konuştu:
“Kasa boşalınca, para kalmayınca para bir şekilde buharlaştırılınca, yenince, çalınınca gözlerini ağaçları diktiler. Bütün kuşlar bitti, sıra leyleğe geldi misali ağaçları kesiyorlar. Buna izin vermemek gerekiyor. İşte bunun için yarın Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul'da gerçekleştireceği vizyon toplantısında yeşil ekonomi modelini detaylarıyla anlatacak. Çok ciddi uzman arkadaşlarımız var. Bu konuda uzman olan akademisyenlerimiz var. Bunlar da gerekli açıklamaları yarın yapacaklar ve ocak ayı gibi biz Millet İttifakı olarak vaatlerimizi toplumun önüne sunduğumuz da çevre konusundaki hassasiyetimiz de bir kez daha dile getirmiş olacağız.”